TRUDE HAUG

— Vi er holder på med en operaoppsetning med skuespillere, rekvisitter, musikk og egen operasjef. Vil dokker sponse oss? spør Magnus Bjørlo Lysbakken.

Han og Thale A. Holmelid i pr-gruppen går rett på sak i telefonen i møte med bergensk næringsliv. Men det er ikke lett.

— Alle har en unnskyldning, sukker Magnus.

— Prøv å si det litt roligere, er det en som foreslår.

På tross av litt treghet, har de likevel klart å drive inn vel fire tusen kroner. Overskuddet fra forestillingen «Lidenskap, løgn og sjalusi i 3010» skal de sende til flodbølgeofrene, har sjuendeklassingene bestemt.

I to uker danner de to sjuendeklassene operakompaniet MOT, Møhlenpris Opera Team. Og fredag kommer ordfører og byrådsleder, foreldre og folk som blir trukket til skolen av alle plakatene pr-gruppen har satt opp.

Piller og president Dush

Operasjef Sebastian Sandtorv og pr-sjef Kristin Furnes Bjerkestrand, begge sjuendeklassinger, følger pressen rundt i et kreativt kaos av komponister, skuespillere, forfattere og designere.

Plutselig snubler et par pilletrillere i noen underlige kostymer forbi oss. Det er de som lager pillene som blir spist av befolkningen i New York i året 3010.

En asteroide har slått ned på jorden og utryddet alle mennesker bortsett fra innbyggerne New York, får vi vite. Og i denne fremtidsvisjonen er det slutt på å spise mat. I stedet får de piller med vegetar-, fisk-, kjøtt- og snopesmak.

Og gjett hvem som putter pillene i befolkningen?

Det er president Dush, utkledd som en mørk og illevarslende onkel Sam, i skikkelsen til Muhammed Dahod. Men egentlig handler operaen om lidenskap og sjalusi. Og løgn.

Knallhard audition

— Kor e' frakken min?

— Ka e' du?

— Skulle det ikke være striper på denne da? Det er kostymeprøve. Noen maler flekker på klær, andre vandrere rundt med blomster over hele seg. Her stikker det opp flosshatter og klakker i høye hæler. Vi er i det kreative sentrum.

Skuespillerne er snart klare til å ta en økt på scenene sammen med orkesteret sitt, som ledes av musikklærer Endre Warholm.

Om noen dager skal de syngespille ut hele historien om forviklingskjærligheten mellom Anastasia og Leonardo, Crystall, Bonaparte og Kimberlitt. Det var en knallhard audition før skuespillerne ble tatt ut, forteller elevene.

Tesen har de laget selv, akkurat som alt det andre. Den handler om at kjærlighet gjør blind, men hvem kan vel leve foruten?

Bakker hverandre opp

Hjelp til strukturen får de av Opera Vest og fire studenter fra Høgskolen Haugesund/Stord.

Prosjektkoordinator Geir Harald Knutsen fra Opera Vest forteller at arbeidet med elevene er veldig demokratisk, men strukturen de jobber etter er fast. Så deles de inn i prosjektgrupper og setter i gang. Hele forestillingen blir til i løpet av vel fjorten dager.

— Lurer på om det er noe spesielt med disse bergenselevene? De er veldig dyktige, og bakker hverandre opp på en fin måte, sier Gunnhild Dyrkol fra Høgskolen Stord/Haugesund. «Du passer til det, og det er midt i blinken for deg», sier de til hverandre, forteller hun.

Tidligere har Lyshovden og Sælen skole gjennomført samme opplegget, og etter Møhlenpris kommer Skranevatnet skole i uke seks.

Men for elevene er det ikke slutt med det. Under Festspillene møtes alle skolene til stor operafestival.