TA MAMMA Kaisa (77), for eksempel. Da hun ble rammet av slag, ga legene henne en uke å leve. Og her ligger hun, nesten seks år senere, i sin lille fargeklatt av en kjellerleilighet. Lam fra halsen og ned, med piercing i øret og neonrosa hår flommende over puten.

Ikke kan hun snakke, ikke kan hun bevege stort annet enn blikket. Men hun kan blunke. Et blunk for ja og et annet blunk for nei. Det holder det, mener døtrene Henny (50) og Rina (40) Arling, som nekter å se henne svinne hen på et sykehjem. De steller henne dagen lang. Tar henne med ut på tur så snart været tillater det. I fjor sommer tok Rina henne med til Tobago. I år blir det kanskje Afrika.

— Vi må gjøre det beste ut av livet mens vi kan, sier Rina. Hun har hovedansvaret for å pleie Kaisa, mens Henny driver butikken Witchy Bitchy Beauty Spot, en etasje opp.

DER ER det helst piercing det går i. I en svart skinnstol med justerbar rygg ligger Mette Gade Glesner Andreassen (43) med bena i kors. Henny har plasthansker på, og henter frem sterilt utstyr. Hun bruker ikke pistol, men sverger til syltynne nåler.

Jeg tror kjærlighet mellom to mennesker er den beste stimulans for seksuell nytelse

Rommet er beroligende rødt fra gulv til tak. Veggene er tapetsert med motiver av palmer i solnedgang. En Mozart-sonate strømmer ut over høyttaleranlegget.

— Er du nervøs? spør vi.

— Overhodet ikke. Jeg har vært her tre ganger før, sier Mette. Hun tar likevel imot tilbudet om en dråpe avslappende urtemedisin på tungen. Før vi vet ordet av det har kanten på høyre øre fått en ny piercing.

— Fin, sier hun, betraktende med et lite speil i hånden.

GOD ENERGI: Med sine "singing bowls" medvirker Hennys tibetanske ektemann Raby til å fordrive negativ energi. Bollene skal også ha meditativ effekt. Paret traff hverandre i India, og bor i husets toppetasje.
JAN M. LILLEBØ

Siden Henny etablerte butikken i 1994, han hun stukket nærmere 100.000 hull i folk. De fleste i navlen eller ørene, men også andre, mer private steder. Forleden dag utførte hun en såkalt Prins Albert — en ring ytterst på penis. Angivelig ble penispiercingen oppfunnet på 1800-tallet for dronning Victorias ektemann prins Albert, i et forsøk på å temme en stor og livlig penis i trange bukser.

— Nålen stikkes inn fra undersiden av penis, og ut gjennom urinrøret, forklarer Henny, og demonstrerer på en gummimodell.

- Au! Hvem er det som gjør slikt?

— Ikke så mange, men det skal visst forsterke den seksuelle nytelsen. En del kvinner vil ha piercing i hudfolden over klitoris. Det skal ha samme effekten.

- Vet du om det funker?

— Jeg tror kjærlighet mellom to mennesker er den beste stimulans for seksuell nytelse, sier Henny nøkternt.

VINTEREN 1986: Henny var 23 år gammel og satt på toget fra Oslo til Bergen med sin ni måneder gamle sønn Maori på fanget. Den finske jenten hadde da bodd et drøyt år i India og halvannet år i Sydney. Da hun ble dumpet av Maoris far, bestemte hun seg for å vende nesen nordover igjen.

Som 19-åring hadde hun forlatt hjemlandet Finland, og ville ikke tilbake. Hun forbandt landet mest med iskulde og alkiser. Men hun hadde sett en James Bond-film med vakre scener fra Norge.

— Jeg visste ingenting om Norge og hadde aldri hørt om Bergen, forteller Henny.

Likevel dro hun. Hver gang toget stanset, kikket hun ut vinduet og vurderte om hun skulle gå av. Men vinteren var snøtung og ugjestmild, og Henny ble sittende.

Lite visste den unge moren som steg av toget i Bergen om at enden på reisen markerte starten på et helt nytt liv. At hun en dag skulle bil en suksessrik forretningskvinne i denne byen. I tillegg til butikken Witchy Bitchy Beauty Spot eier Henny i dag tre eiendommer med til sammen 13 utleieleiligheter i Bergen. Og nyinnkjøpt feriebolig i Portugal.

MAMMA KAISA puster tungt. Lungene må stadig tømmes. Flere ganger om dagen kommer hjemmesykepleien og foretar bleieskift og annen pleie.

Da Kaisa etter slagene lå på sykehus og senere på sykehjem, forsvant livsgnisten fra øynene hennes. Hun ble sterkt medisinert og var tydelig deprimert. Døtrene fryktet at hun ville dø.

— Vi fant ut at det eneste rette var å få henne hjem. Vi var ikke klar over hvor god hjelp man kan få fra kommunen når man velger å ha pleietrengende familiemedlemmer hjemme. Etter litt prøving og feiling er vi kjempefornøyde, sier Rina. Hun driver med healing, og behandler moren jevnlig.

Leiligheten er dekorert i muntre farger og tapet med billedmotiver. Fra den ene veggen smiler Bambi, Snipp, Snapp, og andre Disney-figurer mot Kaisa. En annen vegg er tapetsert med motiv fra en sandstrand med palmer ved havet. Fra et opplyst monter på veggen ruller en serie med private bilder, de fleste av markblomster i solskinn. Et av bildene skiller seg ut: Der ligger Kaisa på en madrass i Det karibiske hav, med Rina smilende ved sin side.

— Det manglet ikke på advarsler da jeg lanserte ideen med å ta mamma med til Tobago. Men turen ble fantastisk, både for meg og henne. Overalt hvor vi kom tilbød folk seg å hjelpe, forteller Rina.

NOK ET HULL: Mette Gade Glesner Andreassen (43) studerer tilfreds sin nye piercing i høyre ørekant. Henny (i speilet) er også fornøyd med resultatet.
JAN M. LILLEBØ

Hennes leilighet ligger vegg i vegg med morens. Hun deler den med tre svarte katter og masse fisk i akvarier. Går du forbi stuevinduet hennes som vender ut mot Nikolaismauet, ser du rett som det er kattene ligge og dovne seg på trykke greiner, mens de betrakter livet utenfor.

Rina har laget thaimat til middag denne dagen, som Kaisa får servert som puré gjennom en sonde som går rett i magesekken.

— Hun får stort sett det samme som vi spiser, tilsatt litt ekstra vitaminer.

DET FØRSTE Henny gjorde da gikk av toget den vinterdagen i 1986, var å gå til arbeidskontoret for å søke jobb. Hun fikk napp som barnepasser hos en alenefar med to døtre i Åsane. Hun og sønnen fikk tak over hodet, mat på bordet og 2000 kroner måneden til å leve for. Henny, som var blakk som en kirkerotte, var henrykt.

Visjonene strakte seg dog langt forbi au pair-tilværelsen. Helt siden hun som trettenåring utførte piercing på seg selv i nesen og ørene, har hun vært lidenskapelig opptatt av kroppskunst.

— Den gangen syntes folk jeg var freaky og sprø. De advarte meg med påstander om at jeg kunne få kreft og hjerneskade. I dag tilhører man jo nærmest en minoritet om man ikke har piercing, sier Henny.

Da faren døde på begynnelsen av 1990-tallet, bestemte hun seg for å bruke farsarven på 90.000 kroner til å bytte ut amalgam med gull i tennene, samt å starte egen butikk i leide lokaler i huset hun i dag eier. Piercing lærte hun hos Fakir Musafar i California, som regnes som verdens fremste på kroppskunst.

Der lærte hun også å utføre scarification, en form for ekstrem tatovering. Teknikken går ut på å skjære mønstre i huden med skalpell, og holde sårene åpne lenge nok til at det blir tydelige arrdannelser på huden. Ofte blandes det farge i arrene, men ikke alltid.

— Denne fikk jeg utført hos ham, sier Henny og drar av seg genseren. Hun er ikke sjenert. Mellom tatoverte hibiskus og firfisler fra Malaysia, viser hun oss to brede arrdannelser som symboliserer krepsens tegn i grønt.

- Utfører du slikt på bergensere?

— Ikke så mange. Nå er det faktisk et års tid siden sist, sier Henny, og henter frem en mappe hvor hun har samlet mønstrene med avtrykk av blodet til alle sine scarification-kunder.

— Som du ser er blodet litt brunt og gammelt nå, sier hun og blar.

KAISA HAR fått mat og stell, og natten er i ferd med å senke seg. Rina løfter sin mor forsiktig og legger henne til rette i sengen. Så stryker hun henne gjennom det rosa håret hun har farget.

Selv har Rina dreads som er over en meter lange. Hun har spart i 13 år. Hullene i ørene hennes er så store at man kan putte femkroner i dem. 33 millimeter i diameter, for å være eksakt.

- Gjør det ikke vondt?

— Nei da. Og huden rundt er helt frisk. Trikset med slike hull er å være tålmodig, mens man strekker huden litt og litt. Jeg har brukt syv år på disse.

- Og hvis du angrer?

— Jeg angrer ikke. Jeg synes de er kjempefine, sier Rina.

Neste år kan Witchy Bitchy Beauty Spot feire 20-årsjubileum. Vareutvalget er sterkt preget av Hennys mange reiser til India, hvor hun har studert asiatisk filosofi, kinesiologi, ayurvedisk medisin, healing og yoga. På en av reisene dit traff hun tibetanske Raby, som hun i dag er gift med. Han har etablert en egen avdeling i butikken, der han selger tibetansk kunsthåndverk, såkalte «singing bowls», bøker og musikk. Han er 20 år yngre enn henne, og Bergens eneste fastboende tibetaner.

UTE INNE: Rina har tre svarte katter, masse fisk og frodig skog på veggen i kjellerleiligheten sin.

HENNY ER blitt femti, men nekter å slutte å sette farge på tilværelsen. Konseptet alltid har vært det samme: Witchy Bitchy skal være stedet du finner mer eller mindre ekstreme ting du kan pynte kroppen med. Det være seg piercinger, kostymer, knallfarger til håret, sminke, lær eller nagler. I tillegg har hun spesialisert seg på New Age-bøker og produkter av den mer spirituelle sorten. Som Tarotkort, utstyr til spiritisme, urter og ulikt hekseverktøy til å fordrive spøkelser og negativ energi.

— Tror du på heksekraft?

— Ja. Jeg har blant annet god erfaring med bruk av urter til helbredelse av negativitet.

- Hvis du hadde levd for noen hundre år siden, ville du sannsynligvis ha blitt brent på bålet ...

— Jeg er blitt brent en gang, i et tidligere liv. Jeg tror sterkt på reinkarnasjon. Livet er en skole, der du skal lære noe for hver gang du lever.

KARIBISK LYKKE: Advarslene var mange da Rina bestemte seg for å ta Kaisa med til Tobago i fjor. Men ferien ble eventyrlig og gav mersmak.
PRIVAT
KARIBISK LYKKE: Advarslene var mange da Rina bestemte seg for å ta Kaisa med til Tobago i fjor. Men ferien ble eventyrlig og ga mersmak.
PRIVAT