RANDI KVINGE

På Åsane Folkehøgskole myldrer det av spreke danseføtter fra hele verden, og lyden av smekre salsa— og bluesrytmer fra klasserommene fyller korridorene. I gymsalen holder 17 amatørdansere på å varme opp med lette grunntrinn. Det er hett og lukter svette i lokalet.

Tilbake som instruktører

Utenfor sitter Aina Nygård og Jørgen Sandnes og forbereder timen de skal ha. For seks år siden var de selv helt ferske dansere. Nå er de i verdenseliten og tilbake som instruktører.

— Vi traff hverandre på et nybegynnerkurs like før jul i 1997, og ble helt bitt av basillen. Etter hvert ble vi kjærester, og da vi fikk høre om Bergen Dance Camp meldte vi oss på. Hele uken gikk vi rundt med store øyne og fikk masse inspirasjon, forteller Aina Nygård.

Etter det første sommerkurset fortsatte de å danse hver dag. Dette har gitt resultater, og i år har de allerede fått tre world cup-seire. I oktober går de for gull i VM.

— Dansen er blitt mer enn en hobby. Nå trener vi som toppidrettsutøvere med olympiatoppen i Trondheim. Men det er svært viktig for oss å bevare dansegleden. Når vi er instruktører får vi også være med å spre gleden videre, forteller Jørgen Sandnes.

Timen starter

Dagens første leksjon begynner, og alle nivåer er representert på de ulike kursene. Det blir undervist i alt fra kubansk salsa, LA-salsa, boogie woogie til line dance.

På rom nummer fire holder nybegynnerne i boogie woogie til. Berg Kjølsvik fra Nordfjord er en av dem. Med stor iver prøver han å få inn swing-feelingen sammen med dansepartneren. De står mot hverandre og stirrer på beina sine, dypt konsentrert.

— En-to-tre, synger instruktøren. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen.

I ti dager skal de over 250 deltakerne bo og danse sammen. Det blir stor belastning for beina, og flere fysioterapeuter står klare til å massere såre føtter.

Erfarne

I gymsalen er det undervisning i show and competition. Denne gjengen har danset før, og veltrente kropper svinger seg elegant på gulvet. Parene danser samstemt og har full kontroll over armer og ben.

Cecilie Matre (21) og Bjørn Tingvoll (25) følger nøye med når instruktørene demonstrerer, og snapper opp ideer til nye turer.

— Boogie woogie handler om improvisasjon, og musikken er avgjørende for hvordan dansen blir. Vi skal fylle pausene med positurer for å vise hva vi kan, forteller Cecilie.

På rett vei

På rom nummer fire er konsentrasjonen fremdeles på topp. Etter nølende takter beveger kroppene seg harmonisk mot hverandre.

— Dansen gir meg enorm livsglede. Jeg har danset siden jeg var tolv, men har aldri prøvd meg på boogie woogie før. Det er kjempegøy og sosialt, hvisker Berg, før han kaster seg inn i dansen igjen.

— Flott, roser lederen, og setter på musikken. Litt raskere enn forrige gang. Debutantene smiler. På kort tid er de kommet noen dansesteg videre.