Klart vi er kritiske. Vi liker ikke kjøpepress og handelsstandens behovsskaping og at absolutt alle annonser skal hektes på Morsdag. Heller ikke bløtkakereklamer som sier «La mor få fri søndag, for en gangs skyld». Eller «Kjøp en sofa til mor, det fortjener hun. Bare 16 000 kroner».

Greit nok, det. Men går ikke de fleste av oss rundt med et fint morsdagsminne likevel? Et kort du tegnet, en kopp du fikk med «Mor» skrevet i gullbokstaver. Det å ha penger selv så man kunne kjøpe en rar, liten gave. Eller den merkelige og gode opplevelsen da alle satt i sengen og spiste bløtkake til frokost etter at husets yngste hadde forsøkt å lage kaffe.

Er duene eller druene søte?

Hos familien Bjordal Ellingsen på Minde har ungene jobbet med morsdagskort i flere dager. I går var innspurten.

— Ikke se, mamma, kommanderer Benjamin (5) når han skal vise kunstverket sitt. En tegning med minst ti ansikter på (der er mamma, der er mamma, der er mamma, der er mamma, der er mamma, der er mamma og der er jeg). Øverst står sirlig skrevet «kjære mamamm».

Jonathan (8) har skrevet et dikt på sitt kort og leser: «Rosene er røde, fiolene er blå, druene er søte og du er likeså».

— Henriette sier det skal stå «duene er søte», for hun synes duer er søtere enn druer, sier Jonathan, som ikke lar seg lede av storesøster.

— Men vet dere hvorfor vi feirer morsdag?

— Eh ... . Det vet jeg faktisk ikke. Men vi skal i hvert fall være ekstra snille med mamma i morgen, sier Henriette (11).

— Vi må være snille med pappa også, mener Benjamin.

Gaven man aldri glemmer

Mamma Merethe trenger ikke betenkningstid for å svare på hvilken morsdagsgave hun er blitt aller mest glad for.

— Joggeskoene for fire år siden. Mest fordi hunden vår hadde tygget i stykker alle de andre skoene ...

Pappa og de fire ungene i Løbergsveien var tidlig ute med å kjøpe presangen til mor i år. Så tidlig at de ga den fra seg allerede torsdag.

— Vi klarte ikke å vente med å gi den, sier pappa Thor André.

Hva hun fikk? Kaffekrus og fat, pluss andre og tredje sesong av «Sopranos» på dvd. Frokost på sengen hører med andre søndagen i februar. På menyen står bløtkake, laget av Andrine (3), Benjamin, Henriette, Jonathan og pappa.

— Er den like god som mamma sine kaker?

— Ikke svar på det, bare si at det er tanken som teller, sier far med et noe nervøst smil.

Mer symbolsk enn dyrt

Hos Lie Nilsen i Bjørnsons gate er Morten Hanisch på jakt etter den perfekte kjøpekake.

— Kake er standard, det må vi ha. Men jeg lager den aldri selv, innrømmer Hanisch. Til gjengjeld lager han middag til sin kjære.

Han gir stort sett blomster og sjokolade til mor og svigermor, mens fruen i huset får en liten gave fra ham og sønnen.

— Blir det dyrere gaver hvert år?

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi holder oss mer til det symbolske, sier Hanisch og røper årets gave: Ullundertøy.

Praktisk i disse tider. Men heldigvis gir han ikke ull hvert år.

KORT TIL MAMMA: Jonathan (8), Benjamin (5) og Henriette (11) Bjordal Ellingsen begynte tidlig i uken å lage morsdagskort til mamma. I dag får hun både kort og hjemmelaget bløtkake på sengen – hvis hun klarer å sove lenge nok.
Helge Sunde