— I dag går gutten min i barnehage tre dager i uken. Om kuttet regjeringen foreslår går gjennom, er det ikke sikkert jeg får råd til å ha ham i barnehage i det hele tatt. Jeg tror han har godt av å være i barnehagen, sier Stensletten til Aftenposten.

31-åringen som er bosatt i Hordaland har skrevet et åpent brev til Erna Solberg på Facebook.

«Vet du Erna at visst du kutter barnetillegget så er det min sønn det går utover. Fortjener ikke han å få gå i barnehage å treffe andre barn? Og ikke minst ett godt sted å bo??» spør Stensbakken i innlegget på Facebook.

Regjeringen kutter kraftig

Stensletten er avhengig av rullestol på grunn av et medfødt handicap, men greier seg selv i hverdagen og har alene omsorgen for en liten gutt på to år. I dag får hun utbetalt 2800 kroner i måneden i barnetillegg.

Men i går kom nyheten om at Høyre/Frp-regjeringen i statsbudsjettetforeslår å kuttemaksimalsummen det er mulig å få utbetalt fra 35.000 kroner i året til 7020 i året.

Kuttet iverksettes fra 2016 med en gradvis nedtrapping til 2018.

Taper over 2000 kroner i måneden

Stensletten har regnet ut at hun dermed vil tape over 2000 kroner i måneden når kuttet trer i kraft. I tillegg taper hun penger på uføretrygd skal skattelegges som annen inntekt fra og med neste år.

— Jeg leier en bolig i dag, men den er egentlig for trang for meg og gutten min. Jeg har prøvd å få boliglån tidligere, men har fått avslag fordi inntekten min er for lav. Om uføretrygden min nå går ned, stiller jeg ikke akkurat sterkere med tanke på å få boliglån, sier Stensletten, som har annen gjeld.

Hun er bekymret for konsekvensene av regjeringens kutt.

«Mener du at jeg i rullestol skal flytte ut i telt med min 2 år gamle sønn?» , spør Stensletten på statsministerens Facebook-side.

Får ikke jobb

31-åringen forteller at hun gjerne vil ha jobb, men at forsøkene på å komme ut i arbeid hittil har strandet på grunn av funksjonshemningen hennes. Stensletten er født med celebral parece (CP), men er bare rammet i bena. Arbeidsgivere har sagt nei til å ansette henne, fordi det er blitt for vanskelig å tilrettelegge arbeidsplassen for rullestolen.

«Erna, om du likevel etter dette mener at jeg bare må skjerpe meg å få meg en jobb, kan du være så snill å finne en jobb til meg?», skriver Stensbakken i innlegget.

Lavere barnehagepris

Fra nyttår øker barnehageregningen for Stensletten og alle andre i Norge med 175 kroner i måneden, men Regjeringen innfører fra august en moderasjonsordning der personer med inntekt under 405.000 kroner i året får redusert barnehagepris.

Lavtlønte skal maksimalt betale 7 prosent av inntekten sin. Hvordan denne endringen slår ut i Stenslettens tilfelle, har ikke Aftenposten oversikt over.

Erna svarer

Ikke bare Stensletten skriver på Facebook. Det gjør også statsminister Erna Solberg. I dag svarer hun på sin egen side.

STATSMINISTER: Erna Solberg.

«Kjære Camilla, Takk for at du deler historien din med meg. Takk for at du er så åpen om dine utfordringer i hverdagen. Ditt mot og pågangsmot er til inspirasjon for andre» , skriver statsministeren.

Solberg forsikrer at regjeringen prioriterer tiltak for at det skal være et sikkerhetsnett i samfunnet som står klart når noen trenger det.

«Det er riktig at barnetillegget for noen kan bli mindre dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Vi mener det er riktig å standardisere barnetillegget for å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. I dag er det slik at man får et betydelig høyere barnetillegg som uføretrygdet enn når man går på arbeidsavklaringspenger. Det gjør at det for noen vil være mer lønnsomt å gå til uføretrygd, enn ut i arbeid. Det er også noen som kunne jobbet noe, men som kan tape penger på å være i arbeid på grunn av barnetillegget. I dag er det en del på uføretrygd som ikke får noe barnetillegg, som som vil få dette med den nye ordningen» , skriver Solberg.

... men svaret er nei

Statsministeren svarer at hun er mor selv, og at hun vet at det er dyrt å ha barn.

«Vi må kjøpe utstyr, klær og mat til ungene våre, og i småbarnsperioden kan det være tøft for mange. Derfor er det et eget tillegg til uføretrygden for dem som forsørger barn. Dette tillegget forsvinner ikke, men det blir et standardisert tillegg».

Solberg fremholder at de som i dag ikke får barnetillegg, vil få dette med den nye ordningen, mens noen vil få redusert barnetillegg.

«Jeg forstår at dette kan være vanskelig. Vårt forslag innebærer derfor endring først fra 1. januar 2016 og vil gradvis trappes ned til det standardiserte barnetillegget får full virkning fra 1. januar 2019».

«Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Men jeg vil takke deg for at du sier fra. Når vi utvikler politikken vår, er vi helt avhengige av å snakke med folk. Det bidrar du til med din historie», avslutter Solberg.