Se 17.mai-ruten på mobil

1. Ny rute: Ruten for Hovedprosesjonen — for mange det desiderte høydepunktet på 17. mai - har vært uforandret i femti år. 17. mai-komiteen ser på årets feiring som en generalprøve på Grunnlovsjubileet neste år. Blir årets rutevalg en suksess, skal sentrum være klar for større feiring og innrykk i 2014. Største forskjellen er at Hovedprosesjonen starter fra Koengen, ikke Torgallmenningen. Etter salutten fra Skansen klokken 10.30, ruller prosesjonen inn over Bryggen og ender til slutt på Festplassen.

Flaggtoget har også fått ruten justert en smule. Starten går fra Festplassen 10.40. Endepunktet er i år Koengen.

I den nye ruten er Olav Kyrres gate utelatt, mens Bryggen blir et bedre utkikkspunkt. Her får du Hovedprosesjonen like etter start og Flaggtoget på vei mot mål.

2. Trafikken stenges: Store deler av sentrum stenges for biler fra klokken 07.00 til 15.00. Nytt av året er at Sjøgaten vil være stengt fra krysset ved Sandviksveien. Kjøreforbudet gjelder også for de som har en ventende privat parkeringsplass i byen.

Tidligere har privatbiler kunnet kjøre frem til Bontelabo, mens de som har reist med buss har kunnet gå av i Dreggen. Nå legges det opp til at bussene skal kjøre frem til Bontelabo, mens privatbiler altså ikke kommer lenger enn til Sandvikstorget.

3. Ekstrabusser: Skyss kjører søndagsruter 17. mai, men har satt opp ekstrabusser mot byen mellom klokken 09.00 og 11.00. Heller ikke bussene kommer helt inn i sentrumskjernen.

Her finner du rutehefte for 17. mai.

Mot nord er det stans ved Bontelabo. Busser fra Nordhordland kjører gjennom Fløyfjellstunnelen til Busstasjonen.

Busser fra sør og vest ender og starter på Busstasjonen, mens busser fra Kalfaret vil snu rundt politihuset i Nygaten.

Bybanen får Nonneseter som endestasjon.

Skyss oppfordrer folk til å reise kollektivt til sentrum og minner om gratisparkering utenfor kjøpesentrene og på Skyss' innfartsparkeringer.

Nytt av året er at bussbilletter nå kan kjøpes også i en del kiosker og butikker.

4. Tidlig opp: 17. mai er dagen for de morgenfriske. Er du tidlig på beina, kan du få med deg salutten fra Skansen klokken 07.00. Samtidig starter Morgenprosesjonen fra Dreggen. Den går en kort rute gjennom byen til Festplassen der teknikerformannen og russepresidenten taler.

5. Seint i seng: Punktum for 17. mai-feiringen settes klokken 23.15 om kvelden med fyrverkeri fra Festplassen. Derimellom er dagen spekket av taler, konserter, klatrestenger, tivoli (som i år står på Festningskaien), fallskjermhopping, seilas og sukkerspinn.

Inn i alt dette har 17. mai-komiteen funnet plass til en ny tradisjon. Eller rettere sagt, de har hentet frem en gammel. Klokken 23.00 skal speidere tenne varder på Sandviksbatteriet, Ulriken, Lyderhorn og Løvstakken.

I programheftet til 17. mai-komiteen står det at så langt tilbake som i 1827 ble det tent «gledesbluss» på Sydenshaugen og på fjellene.

I det rikholdige heftet finner du for øvrig mange flere detaljer om feiringen. Blant annet programmet for 17. mai ved den enkelte skole.

For mange er feiringen i sentrum om formiddagen bare for et forspill å regne.