— Det er gøy å være sammen med små barn. Vi lærer dessuten noe vi kan ha nytte av når vi selv får barn, sier Solveig Bjordal (15 år) og Katrine Nevdal Dahle (14 år). Vi treffer dem hjemme hos familien Reidun og Øystein Skeidsvoll. De skal ut denne kvelden, og barna deres er yr av glede og springer mot døren når barnevaktene kommer. De kan ikke få foreldrene fort nok ut døren.

En kasse med duploklosser står på gulvet. Snart er barnevaktene og barna i full gang med byggingen. Alfred på fem og et halvt år bygger rolig, mens Lyder på tre år roper høylytt og viser en sann begeistring for barnevaktene.

Mer meningsfullt

Åsane menighet har gitt konfirmantene opplæring som barnevakter for å gjøre konfirmasjonstiden mer meningsfull. Diakon Rita Kjølsnes forteller at opplegget er en del av menighetens diakonale tjeneste. Folk betaler bare 100 kroner for å få to barnevakter hjem en kveld. Barnevaktene får ikke pengene selv. Alt går til et prosjekt for familieutvikling menigheten støtter i Thailand.

Lyder tar frem tryllestaven sin. «Abra kadabra. Jeg tryller deg til en frosk!» roper han ut.

Katrine er med på notene og hopper raskt etter ham som en frosk. Lyder hyler av glede.

Konfirmantene er godt kurset for jobben. På kurskveldene i fjor høst, drevet av en førskolelærer og tre mødre, lærte de litt om leker og spill som er aktuelle for barn på ulike alderstrinn. De fikk også en innføring i førstehjelp og lærte litt om høflighet og hvordan de oppfører seg i andres hjem.

Populært

Blant konfirmantene er opplegget med barnevakter svært populært. Mange meldte seg. 30 av dem ble plukket ut til intervju. 13 konfirmanter fikk og gjennomførte kurset.

Konfirmantene har en leder å ringe til som bakvakt om noe oppstår når de er barnevakt. De får foreldrenes mobilnummer, og kjøres hjem etter endt vakt.

— For oss er dette et utmerket opplegg. Vi har ikke familie i Bergen og synes det er flott at Åsane menighet tilbyr barnevakter, sier Reidun Skeidsvoll. Hun og mannen gleder seg over en ekstra frikveld.

De to barnevaktene finner på mye sammen med barna. Snart har minstemann fått på seg pysjen. Jentene varmer pølser til kvelds.

— Opplegget med barnevakter er en utstrakt hånd til dem som trenger det. Åsane menighet vil vise at vi bryr oss, sier diakon Rita Kjølsnes. Hun opplyser at de som trenger barnevakt, kan ringe Åsane menighet på nummer 55 36 22 50 og spørre etter Rita.

KONTAKT: Barnevaktene får raskt kontakt med guttene. Solveig Bjordal bygger sammen med Alfred, mens Lyder boltrer seg sammen med Katrine Nevdal Dahle i bakgrunnen.

PÅ SENGEKANTEN: Til siste slutt, også på sengekanten, får Lyder leke. Katrine Nevdal Dahle følger interessert med.