Brannfaren gjør at det ikke er tillatt å tenne lys på gravplassene i Bergen i denne perioden med stor brannfare, skriver nettstedet Akasia.

— Vi henstiller til pårørende om ikke å tenne lys så lenge det er så tørt ute, sier gravplassjef Inghild Hareide Hansen.

Det er for tiden stor skogbrannfare på Vestlandet, som vil vedvare til området får kraftig nedbør. Det er stor fare for flere branner i minst en uke til, ifølge Meteorologisk institutt.

Totalforbud mot åpen ild

Onsdag ble det innført totalforbud mot bruk av åpen ild i hele Hordaland fylke. Forbudet gjelder all bruk av åpen ild utendørs, også på gravplasser.

— Å tenne ild på gravplassene for å hedre de døde er en verdifull tradisjon, men i denne spesielle situasjon kan vi ikke tillate det, sier gravplassjefen.

Forbudet vil vare til situasjonen endrer seg,melder Bergen kommune.

— Dette er helt i overenstemmelse med Bergen Brannvesens totalforbud mot å gjøre opp åpen ild ute nå, sier informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen Brannvesen til nettstedet Akasia.

- Det er farlig tørt ute

Det har lenge vært uvanlig tørt i bergensområdet. Siden 13. januar har det bare falt 1,6 millimeter nedbør, og det ser heller ikke ut til at det kommer mer nedbør i Bergen resten av måneden.

Det har vært flere mindre gressbranner og branntilløp i Bergen de siste dagene. I Trøndelag har det vært to store lyngbranner i Flatanger og på Frøya, den siste er fortsatt ikke under kontroll.

— Vi har en veldig skummel situasjon akkurat nå, og vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å operere med åpen flamme eller glør i naturen. Det er knusktørt og mye vind, sa meteorolog Aslaug Skålevik Valved til BT i går.