DAG IDAR TRYGGESTAD

— Bare tøv, utbrøt mannen da dommeren leste opp tiltalen for ham i Bergen tingrett i går.

Han mener beskyldninger om voldtekt, seksuelle handlinger og tilnærmelser mot to gutter i 15-årsalderen er oppspinn fra ende til annen.

— Jeg har vært dumsnill og et lett offer i denne saken, hevdet 64-åringen fra vitneboksen.

Dømt to ganger

Mannen er dømt to ganger tidligere for overgrep. I 1988 og 1991 ble han dømt til henholdsvis ett år og åtte måneders fengsel. Den siste dommen for overgrep mot minst to gutter under 16 og 14 år.

Skal vi tro 64-åringens historie har han vært en meget uheldig mann. Da politiet ransaket boligen hans i september i fjor fant de blant mange videofilmer en kassett som inneholdt rå barneporno.

— Jeg fikk en pose med videoer av en bekjent som skulle flytte. Der lå den kassetten. Jeg har aldri sett på den selv, hevdet mannen.

Da han tok over kiosken et sted i Bergen høsten 2002 kom han raskt i kontakt med flere gutter som hang i kiosken. To av dem påstår at mannen misbrukte dem seksuelt. Den ene gjennom en grov voldtekt.

Gutt betrodde seg

En av guttene betrodde seg til sin mor om at han hadde blitt befølt av kioskeieren og at han hadde kommet med grisete tilbud. Det endte i anmeldelse og pågripelse av politiet.

— Politiet lekket da bevisst til folk i nabolaget om at jeg var dømt tidligere til folk. Dermed sviktet kundene meg, og jeg måtte selge kiosken, forklarte 64-åringen.

Mannen ble løslatt. Da barnevernet i fjor alarmerte politiet, ble mannen på nytt fengselet og har sittet i varetekt siden.

Han mener gutten som har anmeldt ham for voldtekt er en notorisk løgner, som kunne finne på det mest utrolige, og som maste på 64-åringen om å få penger.

— Han hadde narkogjeld og fortalte at det stadig var noen etter ham. Jeg ville gjerne hjelpe ham, fortalte 64-åringen.

Det resulterte i at han ved minst ett tilfelle skal ha stått opp midt på natten for å hente guttungen og kjøre ham hjem.

Dro til landsted

I retten fortalte 64-åringen at han til slutt ba gutten om ikke å vise seg i kiosken. Likevel fortsatte han å omgå gutten ved å ta han med til landstedet sitt, angivelig for å jobbe. Han lot han også øvelseskjøre, og ga ham penger flere ganger. «Lån», sier 64-åringen. Betaling for sex, mener politiet.

— Jeg trengte noen til å hjelpe meg når jeg hogget ved. Helsen min er ikke det den en gang var. Gutten var sterk som en bjørn, forklarte 64-åringen om hvorfor han opprettholdt kontakten.

Han mener gutten nå beskylder ham for voldtekt, fordi han er på jakt etter mer penger.

— Han har nok sett i avisene og hørt på radio at man kan få penger for å fortelle en slik historie. Jeg tror det er det som er årsaken til at han kommer med disse beskyldningene, sa 64-åringen.

Statsadvokat Randi Gabrielsen registrerte at 64-åringen var svært opptatt av å skylde på gutten, og hevde at han selv bare hadde vært uheldig. Hun har lagt opp til en omfattende vitneførsel som skal belyse en kontakt som aktoratet mener var svært ønsket fra den tidligere sex-dømte mannen.