TRULS SYNNESTVEDT

— Vi har alltid gått på kino. Husker da vi tok trikken til Minde for å gå i Fanahallen. Det hendte at vi måtte smite oss inn på voksenfilmer, minnes Grete Sangolt.

Hun trenger ikke lenger lyve på alderen for å komme inn på kino, 68-årige Grete. Sammen med venninnen Ragna Søvdsnæs (68) sitter hun på 10. rad i KP2 og venter på at ukens seniorfilm skal begynne.

- Alle tiders

Det er første gang Grete er på honnørkino, mens venninnen Ragna regelmessig har benyttet seg av dette torsdagstilbudet fra Bergen kino til byens «seniorer». Kino klokken 12 på formiddagen, med «dempet lyd og lett belysning i salen», som det annonseres med.

— Alle tiders tilbud, som regel gode filmer også, samtykker venninnene Hjørdis Sture (78) og Aslaug Bjørndal (70) på benken bak.

På lerretet flimrer reklamefilmer for Mr. Lee og megapiksler, Happy-Cola og BI. Ikke akkurat målgruppen som sitter i salen denne dagen for å se halvdokumentariske «Med kamera som trøst», om svenske Carl Johan de Geers hemningsløse oppgjør med sine adelige spøkelser.

Skreddersydd tilbud

Det er ca. tre år siden Bergen kino innledet tilbudet til byens filmsugne seniorer.

— Tanken bak var å skreddersy et tilbud både til denne og andre grupper med spesielle behov, forteller markedsdirektør Elisabeth Halvorsen, og nevner eksempler som babykino og tilbud til psykisk utviklingshemmede.

Seniorene får kinobilletten til halv pris, dessuten er filmlyden dempet noen desibel og salen er lett belyst, veldig lett.

— Oppslutningen har vært stabil, og publikumstallet varierer mellom 20 og 70 fra gang til gang, forteller markedsdirektøren. Mange fra senioruniversitetet går også på seniorkino, får vi vite.

To av de best besøkte honnørvisningene har vært filmene «The Hours» og «Arven», med henholdsvis 162 og 171 seniorer i salen.

— Noen ganger byr vi på litt smalere filmer, som denne uken, forteller Halvorsen.

Men de 16 seniorene som satt i salen i går humret seg gjennom den smale svensken, det kan vi bekrefte.

Og det knitret ikke i en eneste snopepose!

Setter av torsdagene

— De fleste filmene er gode og meningsfulle, noen i tristeste laget, men vi kan jo ikke forvente hip hop hele tiden, sier Aslaug Bjørndal. Sammen med venninnen Hjørdis skal hun etter filmen til kafeen i Kløverhuset for å drikke kaffe - og diskutere filmopplevelsen.

De to venninnene har nemlig «satt av» torsdagene til dette. Torsdagene etter Doris Day.

SENIORKINO: Endre Breistein (77), tidligere filmfotograf for NRK, går på seniorkino fordi her er mange «ålreite filmer».<br/>Foto: RUNE SÆVIG
PÅ KINO MIDT PÅ DAGEN: De fleste filmene er gode og meningsfulle, noen riktignok i tristeste laget, mener seniorene. Foran venninnene Ragna Søvdsnæs (t.v.) og Grete Sangolt. Bak Aslaug Bjørndal (t.v.) og Hjørdis Sture.