LINDA HILLAND linda.hilland@bergens-tidende-no

– Ni hau, sier en koselig dame med gylden silkedrakt. Det betyr hei på kinesisk. Hun ønsker alle barna velkommen til huset hvor de skal bli forvandlet til små kinesere. Barna er litt skeptiske, og går litt forsiktig inn i den kinesiske verden og setter seg ned på gulvet.

Vi er i Barnas Hus hvor Bergen Kammerkor holder musikkteater-verksted for barn. Forestillingen heter «Den kinesiske hagen». Et teaterstykke hvor barna selv har hovedrollen.

– Jeg synes ikke det er riktig at barna bestandig skal være tilskuere på teater. Forestillinger blir vel så spennende når barna er skuespillere, sier Marit Karaskiewicz, leder i Bergen Kammeropera. Sammen med tre kunstneriske medarbeidere geleider hun barna gjennom en kinesisk verden med toner, farger, eventyr og dufter.

Får kinesiske øyne Etter å ha lært noen kinesiske sanger, går barna inn i det røde rommet. Det er her den store forvandlingen skjer. Marit finner frem gyldne og grønne silkedrakter som barna får på seg.

– Man kan jo ikke reise til Kina uten kinesiske klær, forteller hun. Og heller ikke uten å se ut som en kineser. Barna får kinesiske øyne ved hjelp av en svart tusjstrek ytterst i øyekroken. I rommet er det også et stort speil hvor barna kan se hvordan de ser ut med kinesiske øyne.

Stille vandrer barna inn i neste rom. Fuglerommet. På et bord ligger mange kinesiske fugler uten øyne. Barna tegner øyne på kreppfulgene og tar dem med ut i den kinesiske hagen. En hage full av blomster og planter.

Den gyldne drage Høydepunktet i hagen er eventyrstunden. En kinesisk dame forteller et gammelt eventyr om «De himmelske døtres speil. En fortelling om to himmelske piker som reiser til jorden. De små kineserne får utdelt kostymer og rekvisitter for å spille de forskjellige rollene i eventyret. En streng keiser, to døtre, vakter ved den himmelske porten og keiserens tjenere. Noen får spille på klokkespill og lager skumle lyder når keiseren ikke finner døtrene sine. Men som alle eventyr ender det godt.

– Jeg kan høre noe romle. Er det magene, spør Marit. Barna ser på hverandre. I små kinesiske skåler får barna servert ris som de skal spise med pinner. Da er det ikke så lett å være kineser lenger.

KINESISK EVENTYRSTUND: Inke Magnuson fra Bergen Kammeropera leser et gammelt kinesisk eventyr til små kinesere i Barnas Hus. Eventyrstunden er høydepunktet i forestillingen "Den kinesiske hagen" FOTO: RUNE VALDERHAUG