— Det er svart som natten.

Kim Thure Ordemann Devik (35) sitter i sofaen i leiligheten sin i Bergen. Han vifter med hånden foran det venstre øyet. Han ser den ikke.

— Synsnervene ligger som visne blomster baki der, sier han.

LES OGSÅ:

Kjøpe sigaretter

Lørdag 7. juli i fjor er Kim på vei ut av leiligheten. Det er rundt klokken 19 om kvelden. Han skal til en bensinstasjon i nærheten for å kjøpe sigaretter.

Noen dager før har 35-åringen vært på fest hos en kamerat. Der ble han beskyldt for å ha stjålet amfetamin. Etter festen ringte kameraten og krevde at Kim Thure skulle betale 2500 kroner for stoffet. Festarrangøren sa han hadde betalt eieren av stoffet den summen, siden tyveriet skjedde i hans leilighet.

Nåde, vær så snill. Det gjør vondt.

Kim Thure til voldsmannen

Men Kim Thure mener han er helt uskyldig.

Han har vært med på å stjele stoff tidligere, men ifølge ham selv alltid innrømmet det etterpå.

På vei ut denne lørdagskvelden, forbi en sykkel som ligger i gangen, tenker han ikke noe på pengekravet.

Sparket inn

Samtidig med at han åpner døren, blir døren sparket inn. Inn stormer kameraten fra festen og en mann til, begge i 20-årene.

— Jeg ble helt skjelven. Jeg kjenner begge to og var ikke litt forberedt en gang, sier Kim.

«KYNISK DRITTMILJØ»: Kim Thure Ordemann Devik er varig blind etter vold knyttet til narkotika. I gangen bak ham ble han overfalt med et sykkelsete og slått til øyehulen sprakk. 35-åringen mener rusmiljøet er et stadig tøffere og mer kynisk «drittmiljø». - Jeg står frem for å advare spesielt unge folk om hvor hardt miljøet er blitt. De kan fort ende opp med å behandle andre på samme måte som det jeg selv ble utsatt for. FOTO: ODD E. NERBØ

Så starter voldsmarerittet. Kim havner på ryggen på gulvet. Mannen han trodde var en nær venn, festarrangøren, er over ham «som et villdyr». Først kaster han en sykkel på Kim. Så begynner knyttneve— og håndkantslag å hagle mot 35-åringens hode og overkropp. Storvokste og kraftige Kim kjenner han har ingenting å stille opp. Han er fullstendig overrumplet, og opplever situasjonen som «skremmende og sinnssyk».

Skriker av smerte

Etter en stund finner overfallsmannen et løst sykkelsete med stang på i gangen. Med tak rundt stangen fortsetter han å slå Kim Thure i hodet og overkroppen. Den andre mannen står og ser på. Kim skriker hele tiden av smerte.

Det var skremmende og sinnssykt

Kim Thure Ordemann Devik

— Etter at han har slått meg noen ganger med sykkelsetet, ser jeg at den myke delen av setet flyr av. Bare stålet under er igjen. Han fortsetter å slå. Kompanjongen står bare og ser på, uten å gripe inn. Etter en stund resignerer jeg, senker garden og ser opp. Jeg sa noe sånt som «Nåde, vær så snill. Det gjør vondt».

Ifølge Kim Thure får han bare noe som ligner på et flir til svar.

— Så slår han en gang til. Det sa «bang!». Så føltes det som om halve hodet ville sprekke.

Kim Thures venstre øye blir presset inn i hodet. Slagene fortsetter. Etter en stund reiser overfallsmannen seg og kaster sykkelstangen på Kim. Så forlater han leiligheten sammen med følgesvennen.

Varig blind

Kim Thure klarer å krype opp trappen og ut på gaten. Forbipasserende tar seg av ham og får ham sendt til Haukeland.

Ni dager senere skrives han ut, etter en operasjon der han fikk rekonstruert brudd i øyehulen. En plate erstatter nå det opprinnelige gulvet i øyehulen. Ved siste legekontroll var konklusjonen at 35-åringen er varig blind.

— Jeg håper de lærer av sine feil, sier Kim Thure om de to som oppsøkte ham - og som han trodde var venner.

— Og så håper jeg at min historie kan få en del unge i rusmiljøet til å tenke seg litt om. Jeg har vært lenge i miljøet selv, og har prøvd å forklare ferskinger hvordan miljøet kan behandle folk. At det finnes torpedoer, at gjeld setter deg i saksen og at du kanskje ender opp med å gjøre «jobber» som andre ikke vil ta. De unge ruser seg uhemmet, uten kunnskap om hva de holder på med. De skal være tøffest mulig og kan gjøre syke ting for å skaffe seg «kred». Men det går an å si nei, sier 35-åringen.

KRØP OPP TRAPPEN: Etter overfallet i fjor sommer klarte Kim Thure å krype opp trappen fra leiligheten sin og opp til utgangsdøren. Der ble han tatt hånd om av forbipasserende. - Jeg hadde bilder av skadene, men de tror jeg ingen vil se.
ODD E. NERBØ