Fredag ble en mann i 40-årene fra området pågrepet av politiet for kikking. Mannen har sittet fengslet mens politiet sjekket ham opp mot drapet på Hilda Feste (98).

— Kikkeren er nå sjekket ut av saken, bakgrunnen er hans egen forklaring, sammenholdt med andre opplysninger fra etterforskningen, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim til bt.no lørdag.

Mannen er siktet for skremmende og plagsom oppførsel, og har innrømmet å stå bak flere episoder av kikking i Os.

— Det ble avklart i løpet av kort tid at mannen ikke har noen forbindelse til drapssaken, sier Onarheim.

Han holdes fortsatt bak lås og slå, og vil bli fremstilt for varetektsfengsling på mandag. Men politiet mener altså at han ikke har noe å gjøre med drapet på Hilda Feste (98).

Politiet har fortsatt ingen mistenkte i drapssaken.

Er tidligere straffedømt

Etterforskerne har ennå ikke fått svar på DNA-prøver som er tatt på åstedet. Onarheim sier det kan bli aktuelt å be om taktisk bistand fra Kripos.

— Vi gjør en fortløpende vurdering av det. Foreløpig har vi bare bedt om bistand når det gjelder teknisk etterforskning, sier politiadvokaten.

Han ønsker ikke å svare på hvordan mannen i 40-årene, som har innrømmet å stå bak kikking og slibrige tekstmeldinger, reagerte på å bli sjekket opp mot drapet.

Mannen som ble pågrepet, er tidligere straffedømt i andre sedelighets- og sjikanesaker. Det skriver VG lørdag. Mannen har folkeregistrert adresse et annet sted i landet, men har den siste tiden oppholdt seg lengre perioder i Hordaland på grunn av jobb.

Forholdene han er dømt for tidligere, stammer fra andre steder i landet, skriver VG.

— Det er naturlig at han også blir sjekket opp mot drapet, men her og nå har vi ingenting som knytter ham til drapet, sa Onarheim til bt.no fredag.

Fredag meldte BT at en av Festes naboer i Gamleheimshagen i Os opplevde at en ukjent person banket på døren, en times tid før Feste ble drept. Naboen slapp ikke personen inn. Hun ventet ikke besøk, og ble redd.

La igjen en boxershorts

Åtte om morgenen nyttårsaften våknet en Os-kvinne i slutten av 20-årene brått av at noen tok i den låste inngangsdøren hennes.

— Personen rykket ganske hardt i dørhåndtaket i vel ti sekunder. Så ble det stille, sier kvinnen til BT.

Samboeren hennes var på jobb, og hun ventet ham hjem først noen timer senere. Da hun gikk ut for å sjekke noen minutter senere, fant kvinnen et klesplagg på bakken.

— Der lå det en rutete boxershorts jeg aldri har sett før og en kjøkkenklut, sier hun. Både hun og samboeren vil være anonyme.

Politiet hentet onsdag den rutete boxershortsen og kluten, forteller samboeren til kvinnen i Os.

— De var innom og gjennomførte et raskt avhør, sier han. Paret bor ikke langt fra Flåten senter, et område rett utenfor Os sentrum.

Etter det BT forstår, var politiet langt fra overbeviste om at kikkeren hadde noe med drapssaken å gjøre da de pågrep ham.

Mannen tilsto kikkingen i avhør fredag ettermiddag. Da hadde han i over et halvt år i meldinger bedt kvinner ta av seg genseren og løfte av dynen. Han hadde også kikket på kvinner gjennom husvinduer.

Først etter at saken om kikkingen ble kjent etter drapet første nyttårsdag, fant politiet ut hvem han var.

Signerte med «Ole Bergen»

Minst to personer skal fredag ha anmeldt nye kikkeropplevelser til politiet. Ektemannen til den ene sier konen slettet meldingene. I én av tekstmeldingene sto det: «Kjekt å se deg i nye strømper».

— Han signerte med «Ole Bergen». Vi anmeldte saken til politiet, sier mannen.

Andre fornærmede har forklart at han kun har signert med bokstaven O. Ett av politiets vitner, en kvinne i 50-årene, har fått meldinger fra mannen i rundt i et halvt år. Én periode i høst kom det 10-15 meldinger. Innholdet var slibrig, ifølge henne.

Politiet fortsetter sin drapsetterforskning gjennom helgen.

— Vi har ikke fått svar på DNA-prøvene i dag. De kan komme i løpet av helgen, sa politiadvokat Ørjan Ogne fredag.

Samtidig har politiet fått en rekke tips. 200 personer hadde i går ettermiddag meldt seg på oppfordring fra politiet, som vil vite om alle som var i Os sentrum mellom klokken 19.30 og 22.30 på kvelden første nyttårsdag.

Det var i denne tidsperioden ble Hilda Feste drept. Politiet fikk melding rundt klokken 21.20 fra hjemmesykepleieren som så gjerningsmannen inne i Festes leilighet.

Politiet oppfordrer fremdeles sterkt alle som var i Os i den aktuelle perioden, eller som kan ha relevante opplysninger, om å ta kontakt.