Gutten og en venn var på vei fra en barneskole i en av Bergens omegnskommuner våren 2005, da den psykisk utviklingshemmede mannen kom etter dem.

Guttene forsøkte å løpe vekk, men mannen fikk tak i den ene gutten, som den gang bare var 10 år gammel.

Holdt 10-åringen nede

Etter å ha lagt gutten i bakken, holdt mannen 10-åringen nede mens han fiklet med buksesmekken hans. Etter en stund la mannen seg over gutten og begynte å gjøre samleiebevegelser.

Etter mer enn 10 minutter dro han gutten opp, og forsøkte å føre ham til et skogholt i nærheten, men ble stanset av tilfeldig forbipasserende som hørte guttens rop om hjelp.

Senere på sommeren forsøkte mannen å kidnappe en annen 10-åring. Gutten lekte på en lekeplass, da den psykisk utviklingshemmede mannen dro ham med seg.

Dømt for trusler

Gutten ba mannen slutte, og etter å ha dratt 10-åringen med seg 30 meter, ga han opp.

Mannen dømmes også for å ha truet en miljøterapeut i bofellesskapet hvor han bodde.

Da miljøterapeuten låste seg inn, kom mannen mot henne med en kjøkkenkniv hevet over hodet.

De rettsoppnevnte sakkyndige har fastslått at mannen ikke kan dømmes på vanlig måte, på grunn av at han er sterkt psykisk utviklingshemmet.

Tvungen omsorg

Han blir derfor dømt tvungen omsorg. Nordhordland tingrett mener opplegget mannen har rundt seg i dag ikke er tilfredsstillende, og at heller ikke nye, skisserte løsninger er gode nok fordi de avhenger av uforutsigbar kommuneøkonomi.

Mannen blir derfor sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim, som har landets eneste avdeling for personer som blir dømt til tvungen omsorg.

Det er ikke klart om dommen blir anket, sier advokat Holger Hagesæter, som representerer den psykisk utviklingshemmede mannen.