Riksadvokaten har tiltalt en 31 år gammel bergenser for forsettlig drap, etter knivdramaet i Bøhmergaten i oktober i fjor. To knivstikk kostet Kenneth Andersen livet.

— Opp i alt det vonde, så var dette en lettelse. Jeg ble så utrolig glad da statsadvokaten ringte, sier offerets mor, Wenche Midttun til BT.

Beklaget belastning

Hun fikk en uvanlig oppringning torsdag kveld. Statsadvokaten som hadde behandlet saken, og som ville legge den bort, ringte personlig og fortalte hva riksadvokaten hadde bestemt.

— Han beklaget at sakens utvikling hadde blitt en ekstrabelastning for oss. Det satte jeg veldig stor pris på, sier Midttun.

For tre uker siden sto hun, sønnen Thomas og Kenneths far, Jan Richard Andersen, frem og fortalte om en bitterhet overfor et offentlig system de følte hadde sviktet dem.

De var opprørt og svært kritisk til statsadvokatens beslutning, aller mest fordi de ble nektet innsyn i hvorfor han ville legge bort saken. Det skulle de først få vite når saken var ferdig behandlet av riksadvokaten.

- Får endelig svar

— Vi er kvitt hemmelighetskremmeriet som var rundt saken. Nå får vi en rettssak hvor saken blir belyst så langt det er mulig. For oss er det mange spørsmål som står ubesvart og som man ikke får svar på ved å lese dokumenter, sier Jan Richard Andersen.

— Kenneth var ikke bevæpnet, han ble påført to knivstikk og gjerningsmannen var kraftig ruset. For oss er det vanskelig å skjønne at dette er nødverge. Skulle retten likevel komme til det, så må vi forholde oss til avgjørelsen. Det viktigste er at saken blir skikkelig belyst, gjentar Kenneths far.

Selv om familien er lettet og fornøyd med riksadvokatens avgjørelse, så er de fortsatt kritisk til behandlingen saken har fått.

— Vi er overbevist om at hadde vi ikke gått ut i avisen og engasjert oss på annet vis, så hadde ikke dette skjedd. Vi registrerer også at det er politisk vilje til å gjøre noe med de pårørende sine rettigheter, sier foreldrene.

— Vi er ressurssterke og kan si ifra. Det er ikke alle som er det. Det bør ikke være slik at det avgjør hvem som blir hørt.

Avviser prestisje

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal, som innstilte på at saken burde henlegges, opplyser at det ikke blir han som skal føre saken i retten. Han avviser at det har gått prestisje i saken.

— Det er ikke spesielt at det er uenighet i påtalesystemet, og heller ikke uvanlig at man bytter aktor. Slik denne saken utviklet seg. er det naturlig at en annen av statsadvokatene tar over, sier Smørdal.

— Vi er fornøyd med at Smørdal blir byttet ut. Han har sin oppfatning av hva som skjedde. Nå fester vi lit til at en ny statsadvokat ser saken med åpne øyne, sier foreldrene.

De forteller om en voldsom respons etter at de lot seg intervjue i Bergens Tidende.

— Vi har fått utrolig støtte fra alle hold. Både venner, kolleger og helt ukjente personer, forteller de.

— Jeg vet ikke hvordan jeg skulle kommet med videre i livet dersom vi måtte leve med et henlagt-stempel på sønnen vår. At Kenneth skulle bli gjort ansvarlig for at han selv ble drept, sier moren.

— Det er ikke et tyveri det dreier seg om. Det er et drap. Det kan ikke være meningen at en person ved et skrivebord skal kunne henlegge en så alvorlig sak, sier Kenneths far.

Nå forbereder familien seg til en tøff rettssak. Trolig kommer den opp for Bergen tingrett utpå høsten.

<b>LETTET:</b> - At det blir tatt ut tiltalte mot drapsmannen gir oss ikke Kenneth tilbake, men det bidrar til rettferdighet, sier mamma Wenche Midttun, broren Thomas og pappa Jan Richard Andersen. ARKIVFOTO: KNUT STRAND