– Jeg har vært trist siden flyet landet. Det er vondt å se sengene de har ligget i, sier Haure Salam og slår oppgitt ut med armene.

Han står i stuen som for bare et år siden huset 13 år gamle Kazy, de to lillebrødrene hennes og foreldrene deres. På gulvet ligger fire sparegriser og en leksebok. Plantene henger visne og brune i pottene. I det skarpe sollyset surrer fluene.

– Det viktigste er å få med flest mulig bilder tilbake til Irak. Jeg vil også ta med noen småting for å ha som minne. Resten skal selges eller gis bort, sier Salam, som er broren til Kazys avdøde far.

Døde momentant

Nyttårsaften skrev Bergens Tidende historien om den 13 år gamle jenten som i fjor gikk på Kringlebotn skole. Familien var på vei tilbake etter ferie i hjemlandet Irak, da bilen de satt i smalt inn i en lastebil i Syria.

Faren Salam, moren Zwaya, elleveåringen Køzien og åtte år gamle Hazier døde momentant. Kazy hadde lagt seg på gulvet bak setene for å sove. Det berget trolig livet hennes. 13-åringen fikk skader i milten, men kom ellers fra ulykken uten større fysiske skader.

Jenten har bodd hos besteforeldrene i Suleimaniya siden den fatale augustdagen i fjor. Da Bergens Tidende skrev om saken i julen, var det fremdeles uklart om jenten skulle komme tilbake til Norge. Nå er det bestemt at hun blir boende i Irak.

– Vi tror det er best for Kazy å være sammen med familien. Hvis hun skulle til Norge, måtte hun dra alene. Da ville vi bekymret oss for fremtiden hennes, sier Haure Salam.

Vil ha garasjesalg

Selv bor onkelen i Tyskland, men han snakker ofte med familien i hjemlandet på telefonen.

– Kazy sier hun har det bra, men det er ikke så lett å vite egentlig. Hun snakker ikke så mye, sier Salam og legger til at hun strever med leksene.

Tirsdag besøkte han skolen der både niesen og de to nevøene hans var elever i fjor. Han tok bilder av klasserommene og møtte medlemmene i Kazys støttegruppe. Helt siden ulykken har lærere og foreldre møttes regelmessig for å diskutere hvordan de best kan hjelpe 13-åringen.

I løpet av kort tid vil gruppen arrangere et garasjesalg der de skal selge noen av tingene fra huset til familien. Inntektene skal gå direkte til Kazy.

– Vi ønsker å få inn mest mulig penger som hun kan få nytte av i fremtiden, sier Randi Bakke, leder i støttegruppen.

– Svært takknemlig

Både Bakke og de andre er enige med familien i Irak om at det er best at 13-åringen blir hos sine nærmeste. Men Bakke håper at Kazy får komme tilbake til Norge når hun blir voksen – dersom hun ønsker det.

– UDI har lovet at hun skal få særskilt behandling hvis hun for eksempel vil tilbake for å studere. De har også sagt at de vil reise fra ambassaden for å fortelle henne om disse rettighetene, forteller Bakke.

Onkel Haure Salam sier han er svært glad for det lærerne og foreldrene på skolen har gjort for Kazy.

– Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor mye det betyr. Jeg er veldig takknemlig, sier han.

TOMT: Familien som bodde i rekkehuset i Fana er borte. Denne uken var Haure Salam i Bergen for å rydde etter sine døde slektninger. Familiebildene tar han med tilbake til Irak. Resten av eiendelene blir solgt for å skaffe penger til niesen Kazy ¿ den eneste som overlevde trafikkulykken i fjor sommer.
PAUL SIGVE AMUNDSEN