Sofie og de seks uker gamle ungene Silver, Jens, Venus og Gullet ble funnet i en hage i Fana for en måned siden. De var forlatt av eierne, og Sofie var utsultet og mager. Men på Dyrebeskyttelsens kontor i Lille Øvregaten har de kviknet til. De fire ungene leker viltert på gulvet under kattemors oppsyn.

— Vi har klart å finne nye eiere til alle sammen. De skal flytte ut herfra om noen uker, sier Liv Sandal, leder av Dyrebeskyttelsen Bergen.

Utsultet

Men ikke alle katter er like heldige som Silver og ungene hennes. Om sommeren reiser mange fra kattene sine, ofte for godt. Antallet henvendelser til Dyrebeskyttelsen øker, men fordi folk er på ferie, er det vanskelig å skaffe fosterhjem til kattene. Dyrebeskyttelsen havner i en skikkelig kattepine.

— Vi ser hvert år at ferien blir en lidelse for mange dyr, og særlig for kattene. De blir ikke inkludert i ferieplanene, og folk lar kattene være alene hjemme. Kattene blir utsultet og uttørret, og mange får unger som de føder utendørs, sier Sandal.

Hun hevder det er altfor mange katter på markedet, og oppfordrer folk til å kastrere kattene sine. Uønskede kattunger er ikke lett å få gitt bort. Enkelte kvitter seg med dem på brutalt vis.

— For en stund siden klarte vi å redde en kattunge fra bossfyllingen i Rådalen. Eierne hadde lagt den og to andre i en sekk og kastet dem. De to andre kattungene havnet i kvernen, sier Sandal.

Nytt kattehus

Dyrebeskyttelsen i Bergen omplasserte 307 katter i fjor. Behovet for både permanente hjem og fosterhjem er skrikende. Men etter sommeren ser det ut til å bli litt lettere: Hvis alt går etter planen, får Dyrebeskyttelsen opprettet et eget hus for hjemløse katter i Jekteviken.

— Vi har allerede undertegnet en leiekontrakt, og venter bare på å få løyve til å drive fra byveterinæren og distriktsveterinæren, sier styremedlem Lene Løtvedt i Dyrebeskyttelsen.

Det er hun som har mye av æren for at avtalen ser ut til å gå i boks. Bergen bygg og eiendom, som eier huset, ville opprinnelig ha mellom 15.000 og 20.000 kroner i leie for huset. Løtvedt henvendte seg til politikere i kommunen. Med støtte fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, fikk de ordnet en avtale med redusert leiepris.

— Vi skal betale 6000 kroner i måneden for huset. Det er flott at politikerne tok tak i denne saken, sier Løtvedt.

VILTRE: Kattungene Jens og Silver er i fin form, selv om de ble født utendørs. Begge to har fått et nytt hjem. FOTO: VEGAR VALDE