Høyt opp på stallveggen har prakthønen Tipp sin faste plass. Inne i et åpent bur er det laget et lunt og mykt rede der hun daglig legger to egg.

Over dette redet har hun vaglepinnen sin. Det kjekkeste Tipp vet er å vagle seg på pinnen mens bestevennen Ride-Trond legger seg i hønseredet like under føttene hennes. Der trives den kullsvarte villkatten Ride-Trond svært godt — faktisk er det yndlingsplassen hans. Straks han har lagt seg til rette på den behagelige dunsengen som utgjør Tipps rede, faller han i søvn - lykkelig uinteressert i hva som ellers skjer i stallen. Det hersker en urokkelig fred og harmoni i det lille, åpne buret. Tipp strekker hodet til værs og gaper med nebbet mens Ride-Trond dupper av ved føttene hennes. På et bord like under de to bestevennene, går en bror av Ride-Trond. Han er ikke like begunstiget av det nære forholdet til sjefen i huset som broren hans er. Han holdes utenfor, bokstavelig talt.

Spiser av samme fat

Matmor til både Tipp, de to villkattene og de seks hestene heter Marianne Fossen. Hun forteller til Bergens Tidende at Tipp har full kontroll på de firbeinte vennene sine i stallen.

— Tipp og Ride-Trond spiser av samme fat. Men han må pent vente til hun er forsynt. Tålmodig sitter han og venter til den bustete frøkenen er ferdig å spise. Først da våger han å forsyne seg, forteller hun.

Marianne forteller at Tipp har bestemte meninger om hvor hun hører hjemme. Sammen med andre høner trives hun definitivt ikke. Etter at hun ikke ville være sammen med andre høns, fikk Tipp lov å være på kontoret til Marianne. Deretter ble den praktfulle frøkenen flyttet til egen plass i stallen. Og her i stallen sammen med kattene og hestene stortrives hun.

Av og til flakser hun ned i boksen til en av hestene - oftest islandshesten Midnight. Der lager Tipp en grop i sagflisen og legger seg ned i den. Hestene tripper rundt og passer seg vel for å tråkke på det lille høstet på gulvet ...

Det hender at Tipp får seg en ridetur når Marianne skal på tur med den fem år gamle fjordingen Sylvialid. Da sitter Tipp på Mariannes skulder.

Katt på ridetur

Ride-Trond er imidlertid mye mer hestegal enn Tipp. Ride-Trond ynder å hoppe opp på en av hestene og legge seg godt til rette bak på ryggen til hesten. Der ligger han gjerne når hesten skal strigles eller sadles. Hvis han blir dyttet vekk, er han på plass igjen straks muligheten byr seg. Ridetur i skogen er en av favorittsyslene hans.

Da ligger han på teppet som stikker ut bak sadelen - stø og uten å falle av hesteryggen.

Hestene er helt fortrolige med den firbeinte, lille rytteren.

Derfor: går du en tur på skogsstiene på Grimstadneset, må du ikke bli overrasket om du treffer en kvinnelig rytter med en prakthøne på skulderen og en katt på hesteryggen. Da er det sannsynligvis Marianne Fossen som er på tur med sine tre venner.

MATMOR OG SJEFEN: Sjefen i stallen på Grimstadneset har satt seg på skulderen til matmor Marianne Fossen.