— Jeg vil i alle fall ikke ta fingrene mine inn igjen dit, sier assistent Rebekka Hjorth på Tertnes Dyreklinikk.

Hannkatten i buret hun sikter til, freser bak gitteret. Det blir vurdert litt frem og tilbake hvorvidt katten skal veltes ut, men faren for at han da stikker av vil være overhengende. Beste å sette bedøvelsen mens katten er inne i buret. Veterinær Ulf Erlandsen stikker en sprøyte inn i buret og treffer katten på mirakuløst vis der den skal. Dette har han gjort før, kanskje 600-700 ganger. Noen minutter senere gir den store katten etter for de beroligende midlene og legger seg til å sove. Lykkelig uvitende om at han vil våkne opp som evnukk.

Idealistisk kampanje

Kastreringen av den ville hannkatten markerer begynnelsen på kattekampanjen 2003. Kampanjen er et samarbeidsprosjekt mellom alle Dyreklinikkene i Bergen og omegn og Dyrebeskyttelsen i Bergen. Tilbudet gjelder reduksjon i pris på kastrering og sterilisering, samt id-merking av privateide katter. I tillegg henter Dyrebeskyttelsen også inn villkatter for kastrering og sterilisering og id-merking.

— Når villkattene først er her, tar vi en helsjekk på dem samtidig, sier Erlandssen.

Arbeidet er idealistisk både fra Dyrebeskyttelsens og veterinærenes side. I løpet av de fem årene kattekampanjen har vært et tilbud, har situasjonen i Bergen forbedret seg betraktelig for byens løse puser. Ikke bare er det blitt færre villkatter, men svært mange av dem har også fått betydelig bedre helse.

— Bergen er utvilsomt en foregangsby på dette området - og det er veldig mye den aktive dyrebeskyttelsens ære, sier Erlandsen.

Han må vær så god å ta sin del av æren, Erlandsen også. Uten hans innsats og idealisme, ville kattekampanjen neppe vært et tilbud i dag. For seks år siden satte Dyrebeskyttelsen i verk «utekattprosjektet». De gjorde da en massiv innsats for å fange villkatter - gjerne om nettene - og veterinærene på Tertnes fikk dem for å kastrere og sterilisere. Dette ble et eksempel til etterfølgelse.

I gode hender

— Disse kattene er fritt vilt. De har ingen rettigheter. Dersom vi kan gjøre noe for dem og øke bevissthetsnivået blant folk, føler vi at vi gjør noe fornuftig. Vi kan ikke bare tenke business, sier Erlandsen.

Den operasjonsklare villkatten vet ikke hvor heldig han er. Øynene hans renner av betennelse, og veterinær Susan Fjeld renser dem med salve, mens assistenten har begynt å barbere og rense pusens edlere deler. Nå og da rykker det i en kattefot - og da får den straks mer bedøvelse.

Før katten havnet under kniven på Tertnes, hadde den vandret i lange tider rundt Lønborglien da noen til slutt meldte fra til Dyrebeskyttelsen. Etter slike henvendelser, gjør Dyrebeskyttelsen det de kan for å bringe katten inn til dyrlege, for kastrering, id-merking og helsjekk. På den måten gjør de kattene klare for omplassering. En ferdig kastrert/sterilisert katt med id-merke og nylig gjennomført ormekur koster 500 kroner hos Dyrebeskyttelsen, gi-bort-pris for katteelskere.

Redusert smittefare

Veterinæren foretar to elegante snitt med kniven og dermed er hannkattens testikler historie. Det ser ikke veldig behagelig ut.

— I løpet av et par dager er han like fin igjen, forsikrer veterinærene.

Susan Fjeld syr såret møysommelig igjen for å unngå blødninger. Det er viktig at dette blir gjort skikkelig. Manipulering her kan i verste fall medføre åpning helt inn til bukhulen.

— Når kattene er kastrert og sterilisert er de mindre utsatt for smitte av katteaids, fordi denne sykdommen spres via åpne sår som kattene gjerne pådrar seg i slagsmål. Etter operasjonen vil slåssingen avta betraktelig, sier Erlandsen.

Dyrebeskyttelsen legger i tillegg ut riktig fôr i fôringsstasjonene rundt hele byen. Spesialfôret hindrer tilstoppede urinveier på kastrerte hannkatter - og dermed også urinveisinfeksjoner og liknende.

— Da er han klar, sier veterinærteamet på Tertnes og bærer pus tilbake i buret sitt. Han er blitt merket i øret, noe som kan redde livet hans etter den nye, knallharde Dyrevernloven. Her heter det at alle katter skal øremerkes. Hvis ikke, blir de betraktet som hjemløse og kan i verste fall avlives.

— Vi håper kampanjen virke bevisstgjørende, og oppfordrer til et mer ansvarlig kattehold, sier Liv Sandal i Dyrebeskyttelsen.

STERILT OG ELEGANT ARBEID: Veterinærteamet på Tertnes er drevne kastrerere, assistent Rebekka Hjorth (t.v.) og veterinærene Susand Fjeld og Ulf Erlandsen er i gang med Kattekampanjen 2003. De tilbyr kastrering, sterilisering og id-merking til reduserte priser i løpet av våren.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG