Restene av den tropiske orkanen Katia har tatt seg over Atlanteren og nærmer seg Vestlandet.

— Lavtrykksenteret lå i morgentimene Vest av Skottland, og trekker nå østover, sier meteorolog Steinar Skare ved Meteorologisk institutt.

Og med «Katia» kommer store mengder nedbør og vind fra sør og sørvest.

— Vi forventer 40 millimeter nedbør i dag, og 100 millimeter i morgen, sier meteorologen.

— Det er det som kjennetegner disse tropiske orkanene, de inneholder mye fuktighet, fortsetter han.

Flomvarsel for Vestlandet

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte mandag formiddag ut flomvarsel for Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

— Det ventes såpass mye nedbør at det vil bli raskt stigende vannføring i de fleste vassdrag på Vestlandet, sier Stein Beldring, vakthavende hydrolog ved NVE.

— Når vi nå sender ut flomvarsel er det fordi vannmengdene ventes å nå et nivå som vi kun opplever hvert 5. år, fortsetter han.

Beldring sier det nå er viktig at kommunen jobber med å holde avløp fri for løv og lignende, slik at vannet ikke samler seg opp.

Muligheten for jordras og andre former for skred er også tilstede. I tillegg får vi mye vind i dagene som kommer.

— Vi forventer stiv til sterk kuling. Det blir sterkest vind i Nordsjøen og inn mot kysten av Rogaland, tildels Hordaland, sier meteorolog Steinar Skare.

Håper på fin helg

Mens vi fortsatt får mye vind onsdag, minker den på torsdag, og fra ettermiddagen av ser det riktig hyggelig ut.

— Skydekket ser ut til å sprekke opp, og fredagen ser ut til å bli en fin dag. Da kan det bli en del sol, og tenperaturen vil nå 15 grader, sier Skare.

Og i helgen dreier vinden på Sørøstlig kant.

— Vi har et håp om at helgen skal bli fin. Det vil kanskje ikke bli så mye sol, men lite nedbør og høyere temoperaturer, melder Meteorologisk institutt.