Valgdagsmålingene klokken 20 bød på flere overraskelser. SV ligger enda dårligere an enn de siste meningsmålingene før valget tydet på. De første opptellingsresultatene og prognosene bare bekrefter dette bildet. Partiet lå under 8 prosent på begge valgdagsmålingene og går blant annet kraftig tilbake i Oslo.

– Jeg er skuffet over tallene, men vi fortsetter i regjering. Vi skal samle oss og vil slåss for våre saker, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Nestleder Audun Lysbakken legger skylden på valgkampen for SVs elendige resultatet.

– Den har bare handlet om skandaler og tull, ikke de sakene som er viktigst i vår tid: klima, kampen mot fattigdom og klasseskiller, sier han.

Lysbakken varsler en intern debatt om hvorfor valgresultatet ble så dårlig, men avviser blankt at lokalvalget får følger for regjeringsdeltakelsen.

– Vi får ikke velgere tilbake ved å gå ut av regjering. Ap har fått betaling for sin regjeringsdeltakelse, det har ikke vi, sier han.

NRKs valgdagsmåling viser at SV får 7,7 prosent, en nedgang på 4,7 prosent siden 2003. TV 2s måling viser en oppslutning på 6,9 prosent, et fall på 5,5 prosentpoeng.

Ap holder stillingen

Hvis kommunevalget hadde vært stortingsvalg, ville de rødgrønne tapt flertallet på Stortinget, riktignok med knappest mulig margin, ifølge prognosene klokka 22 mandag kveld.

Ap ligger an til å få en oppslutning på rundt 30 prosent, en framgang fra forrige kommunevalg, men tilbakegang fra stortingsvalget.

En annen overraskelse er Høyres framgang på bekostning av Fremskrittspartiet. Frp har ligget over 25 prosent på meningsmålingene i hele sommer, men dumpet ned på rundt 17 prosent på valgdagsmålingene i både NRK og TV 2. Høyre på sin side har ligget rundt 15 prosent, men havnet på 19-20 prosent på valgdagsmålingene.

De første prognosene tyder på at partiene nærmer seg hverandre i oppslutning, og vil knive om å bli det største partiet på borgerlig side.

Fornøyd Jensen

Siv Jensen innrømmer at hun hadde vært spent på sitt første valg som partiformann etter Carl I. Hagen.

– Vi er i ferd med å gjøre vårt beste valg noensinne, og det er vi veldig fornøyde med. Det blir spennende hvor mange ordførere vi får rundt om i kommunene. Det er nå vi må vise hvorfor velgerne kan stole på Frp, sa Jensen da hun kom til Frps valgvake ved 21.30-tiden.

Stemningen sto i taket i Høyres Hus valgnatten, etter overraskende framgang på meningsmålingene. Høyres nestleder Per-Kristian Foss tar valgmålingen med en klype salt, men kan ikke skjule at han er tilfreds.

– Det så jo en stund ut til at vi måtte regne med en nedgang, men nå tangerer vi resultatet fra kommunevalget i 2003. Det er viktig at Høyre gjenerobrer plassen som det største partiet på borgerlig side, ikke minst med tanke på hva som kan skje i 2009, sier Foss.

18,1 prosent fra kommunevalget i 2003 er partileder Erna Solbergs magiske grense.

Sp går fram

Det ser ut til at Senterpartiet mot alle odds går fram fra det som var betraktet som et supervalg i 2003.

– Det har vært gjort en kanonjobb i partiet. Vi har holdt sammen og holdt humøret oppe, sier partileder Åslaug Haga.

De to valgdagsmålingene viser en oppslutning på nesten 9 prosent, mot 7,9 prosent ved kommunevalget i 2003.

For Kristelig Folkeparti er målingene lite lystelig lesning. En oppslutning på rundt 6,4 prosent er på linje med forrige kommunevalg, som var det dårligste siden krigen.

– Vi synes det er veldig bra at vi holder resultatet fra 2003. Vi er veldig spent på enkeltresultater i kommunene, sier nestleder Dagrun Eriksen.

Venstre har imidlertid all grunn til å være fornøyd. Målingene gir partiet en oppslutning på rundt 5,5 prosent, langt unna den magiske 4-prosentgrensen som Venstre har slåss mot i mange år. Ved valget i 2003 ble resultatet bare 3,8 prosent.

– Nå leverer vi et høyt nivå også ved et lokalvalg og har en helt annen bunnplanke enn vi har hatt de siste ti årene, sier partileder Lars Sponheim.

Lien, Kyrre