Bystyreflertallet, som består av Ap, KrF og Høyre, kaller vedtaket en foredling av lokaldemokratiet. Venstresiden mener det hele er snakk om en politisk kastrering.

— Bydelsstyrene får sitte på sengekanten og komme med tips, men får ikke være med der det skjer. Vi må være ærlige og kalle dette en kastreringsmodell, sa RVs Jarle Viken fra bystyrets talerstol.

Også SVs Ragnhild Hedemann brukte det samme navnet på reformen. Jan O. Jacobsen fra RV mente navnet «Foredlingsmodellen» ville passet inn i det språket George Orwell i romanen «1984» kalte nytale, et språk som ble laget for å forvirre borgerne slik at ingen ble i stand til å tenke alternativt.

«Skuffet»

Og hvor vidt flertallet i bystyret virkelig mener vedtaket er en foredling, er heller tvilsomt. Både Ap og KrF ønsket primært å beholde dagens ordning, men ble enige med Høyre om å frata bydelene budsjettansvar for å få et bredt flertall bak ordningen.

Og flere av Arbeiderpartiets medlemmer i bystyret var motstandere av å frata bydelene budsjettansvaret.

— Jeg er jo skuffet. Det er jo først nå bydelsstyrene er kommet skikkelig i gang. Prosessen som har vart i fire år ser vi først resultatene av nå, sier Erling Mjelde, bystyremedlem for Arbeiderpartiet og leder av bydelsstyret i Arna.

Han mener bydelene nå blir fratatt makt og myndighet, men stemte likevel sammen med flertallet.

— Det var problemer å få flertall for dagens ordning. For ikke å miste hele ordningen, endte vi på denne løsningen, sier Mjelde.

Seier for Høyre

En av dem som er mest fornøyd med forliket er Høyres Martin Smith-Sivertsen. Han mener dagens ordning ikke har fungert.

— Byrådet har ikke tatt det ansvaret den økonomiske situasjonen krever, og kjørt bydelene foran seg. I tillegg har bystyret enkelte ganger overprøvd bydelsstyrene, og noen bydeler har ikke fulgt rammene fra bystyret. Og det må tøffe omstillinger til for å gjøre noe med det kjempestore driftsunderskuddet vi har, sier Smith-Sivertsen, og viser til at Trondheim har samme system som bystyret nå innfører.

— Og Trondheim har færre administrativt ansatte pr. innbygger enn Bergen, sier han. Byrådet mener kommunen kan spare 15ý20 millioner kroner på omleggingen.