RUNE CHRISTOPHERSEN

Handikapforbundet gjorde i går et forsøk på å gjenopprette normale tilstander i lokallaget i Bergen. Det viste seg å være lettere sagt enn gjort, da en rekke av utbryterne troppet opp på årsmøtet og krevde å få være til stede.

Frontene i konflikten er knallharde. Etter at det gamle styret i NHF Bergen ble kastet i mars, har det haglet med skjellsord mellom partene. Påstander om voldstrusler, ærekrenkelser, løgn og bedrag har preget dialogen.

— Visste ikke om suspensjon

Også i går gikk det hett for seg, etter at det ble fremmet forslag om at personer som er suspendert fra NHF ikke skulle få være til stede. Flere av utbryterne hevdet at de ikke hadde sjekket postkassen før møtet, og at de derfor ikke var klar over at de var suspendert. Men forslaget fikk knapt flertall, og dermed måtte utbryterne forlate kantinen på Høyteknologisenteret. Det skjedde ikke uten protester.

— Ledelsen vil bare ha pengene deres, de gjør ingenting for vanlige medlemmer, ropte en av dem som måtte forlate lokalet.

— Dere skulle skamme dere, skal dette liksom være en demokratisk organisasjon, tordnet en annen.

Det falt også en del ord som ikke egner seg på trykk.

Tidligere på dagen kom kjennelsen i Bergen tingrett, der det ble slått fast at utbryterne må forlate Kokstadvegen 46, og gi tilbake både eiendommen, en buss, en båt og to tilhengere.

Kjennelsen er et knusende nederlag for det tidligere styret i NHF Bergen. Retten kommer med krass kritikk av utbryternes handlemåte da de kuppet Kokstadvegen 46, som ble kjøpt i 2002 for ti millioner kroner.

«Slik retten ser det har styret (...) opptrådt kvalifisert klanderverdig og illojalt overfor NHF Bergen. Sittende i sentrale posisjoner opprettet de et nytt og konkurrerende lag. De nyttet sine posisjoner i NHF Bergen til å tømme laget for aktiva og passiva», heter det blant annet i kjennelsen.

- Gir oss ikke

Retten mener at kontrakten som overførte Kokstadvegen 46, rett og slett er ugyldig. Dommeren peker blant annet på at personen som skrev under kontrakten, ikke engang satt i styret da overføringen skjedde.

Utbryterne ble ilagt saksomkostninger på 156.000 kroner.

Forbundsleder Gunnar Buvik i NHF var ikke kjent med kjennelsen da BT kontaktet ham i går.

— Dette er en fantastisk hyggelig nyhet. Det løser flere store problemer for oss, selv om det blir en stor utfordring å drive bygget videre.

— Kommer dere til å gå til erstatningssak mot utbryterne?

— Det har vi ikke tatt stilling til ennå, det må vi vurdere sammen med vår advokat. Først av alt må vi finne ut hvilke økonomiske disposisjoner som har skjedd mens bygget var utenfor vår kontroll. Det kan ha blitt tatt opp lån, og verdier kan ha blitt pantsatt, uten at vi vet om det, sier Buvik.

Styreleder Trond Eigil Ljosheim i utbryterforbundet ville imidlertid ikke innrømme at kampen var over, da han troppet opp på årsmøtet i går.

— Vi gir oss ikke så lett. Slaget er ikke tapt.

— Kommer dere til å forlate Kokstadvegen 46 frivillig?

— Nå skal vi først lese kjennelsen og diskutere den med vår advokat, sier Ljosheim.

KASTES UT: Styreleder Trond Eigil Ljosheim, som leder utbryterne fra Handikapforbundet, fikk etter mye om og men slippe inn på årsmøtet. Men han ble kastet ut etter kort tid. Nå må Ljosheim og hans kampfeller også forlate Kokstadvegen 46, etter å ha blitt dømt nord og ned i Bergen tingrett.<p/>FOTO: TOR HØVIK