— Selv om jeg flere ganger har vært ganske frisk i uttalelsene mine om Tyrkias behandling av den kurdiske minoriteten, hadde jeg ikke forventet at dette ville skje, sier førsteamanuensis Kariane Westrheim på mobiltelefon fra cellen i Istanbul.

— Jeg er her som forsker fra Universitetet i Bergen. Det er utrolig at de kan arrestere noen som er her for å delta på en kvinnekonferanse i Diyarbakir og for å utføre forskning. Dette er rett og slett teit.

Jeg fikk beskjed om at jeg skulle utvises fra Tyrkia og at jeg aldri mer skulle få komme tilbake. Kariane Westrheim, UiB

- Sjokkerende og uverdig

Som forsker har Westrheim vært åpen på at hun har hatt kontakt med de fleste sentrale personene i den kurdiske separatistorganisasjonen PKK. Westrheim har også vært tydelig på at hun mener PKK må inkluderes i samtaler om Tyrkias fremtid og hvordan forholdet til den kurdiske minoriteten skal løses. Hun er også leder for EU Turkey Civic Commission (EUTCC), grunnlagt av blant annet Raftostiftelsen, som i 1994 tildelte den kurdiske opposisjonelle Leyla Zana Raftoprisen.

8. april i år ble Zana på ny dømt til fengsel av en tyrkisk domstol. Denne gang til tre år bak murene. Dommen fikk EUTCC og Westrheim til å reagere sterkt. I en pressemelding betegnet hun dommen som «sjokkerende og uverdig for et land som søker medlemsskap i EU». Westrheim tror det kan ha provosert tyrkiske myndigheter. For at de var forberedt på at hun skulle komme, var tydelig, forteller hun.

— I passkontrollen scannet de passet. Det begynte å blinke og lyse på skjermen. Deretter ble jeg tatt til side, sier hun.

Etter lang tids venting ble hun tatt inn til avhør.

— Jeg fikk beskjed om at jeg skulle utvises fra Tyrkia og at jeg aldri mer skulle få komme tilbake, «Never again». De gikk ikke i detaljer, men sa at jeg støttet PKK, forteller Westrheim.

— De gikk veldig nøye gjennom alle tingene og papirene mine. Av enb eller annen grunn var de særlig opptatt av sminkevesken min.

- Gedigent overtramp Etter avhøret ble hun plassert i et rom sammen med to andre kvinner. Rommet er ifølge Westrheim utstyrt med to overvåkningskameraer.

Da BT snakket med henne ved 19-tiden i går kveld var hun noe overrasket over å at hun hadde fått beholde mobiltelefonen.

— Jeg har til og med fått telefon fra Leyla Zana her på cellen, sier Westrheim. Westrheim reagerer sterkt på det som har skjedd.

— Det er et gedigent overtramp når de holder en forsker fra et universitetet og representant fra en lovlig organisasjon i forvaring.

Ukjent for UD I Utenriksdepartementet (UD) var de ikke kjent med pågripelsen av Westrheim da BT kontaktet dem. UD tok imidlertid kontakt med henne kort tid etter BTs henvendelse.

— Hun har det etter forholdene bra og hadde ikke behov for noe bistand fra den norske ambassaden i Ankara, forteller underdirektør i UDs kommunikasjonsavdeling, Ragnhild Imerslund.

— Hun har fått beskjed om at hun blir satt på et fly ut av Tyrkia i morgen. Vi vil nå undersøke bakgrunnen for det som har skjedd og vurdere om dette er noe vi skal ta opp med tyrkiske myndigheter.