HELLE AARNES

BJØRN ASLE NORD

34-åringen ble møtt av regimets politi og fengslet straks han ankom Teheran. Mannen, som siden høsten 2003 har bodd på Arna Mottaksenter, fikk ikke anledning til å ta med seg viktige medisiner eller pengene sine da politiet hentet ham tidlig om morgenen. Mannens helsetilstand skal nå være forverrret.

— Til stor fare

— Dette kan være til stor fare for ham, jeg er sjokkert. Han trenger medisinsk behandling, opplyser mannens fastlege, Kjell Vaage, som onsdag morgen ble oppringt av den gråtende mannen som fortalte at politiet var kommet for å hente ham. Mannen har plager som gir ham store pusteproblemer, spesielt under stress. I tillegg går han på antipsykotisk medisin. Legen reagerer sterkt på at han ikke ble hørt da han varslet norske myndigheter om at mannen var syk.

— Jeg ga myndighetene klar beskjed om at pasienten var i svært dårlig forfatning og ikke transportdyktig, sier Vaage.

Advokaten sa ikke fra

Asylsøkeren visste ikke om avslaget på søknaden. Mannens advokat, Knut Mannsåker, innrømmer at han ikke lyktes i å få tak i iraneren i ukene som gikk fra da advokaten fikk avslagsbrevet, til asylsøkeren ble hentet av politiet og kastet ut av landet.

I avslaget var utreisefristen satt til 15. mars. Hvis ikke ville asylsøkeren bli hentet 29. mars og transportert ut av landet. Advokat Mannsåker sier han ikke husker når han mottok avslaget, men anslår det til midten av mars. Vaage mener avslaget kom 23. februar. Uansett gikk det flere uker før iraneren ble kastet ut.

— Jeg prøvde å ringe flere ganger, og la igjen beskjed om at han måtte ringe meg på mobilsvareren hans. Jeg sendte også tekstmelding, sier advokaten.

— Fikk han i meldingene vite om vedtaket?

— Nei.

— Dere kunne sendt brev?

— Vi tok ikke sjansen på at posten ville nå frem i tide, sier Mannsåker.

— Synes du at du har gjort en god nok jobb?

— Jeg kan ikke se hva annet jeg kunne ha gjort.

— Du kunne i løpet av disse ukene oppsøkt ham på mottaket i Arna?

— Da var jeg i utlandet. Men det er ingen tvil om at kommunikasjonen har sviktet, sier advokaten.

— Jeg var nesten daglig i kontakt med ham. Jeg vet ikke hvem det skal skyldes på i denne saken, sier lege Kjell Vaage.

- Brudd på menneskerettighetene

Lege Kjell Vaage mener mannen er utsatt for et «grovt brudd på basale menneskerettigheter». Legen presiserer at han ser på saken fra et medisinsk ståsted.

— Mannen har ikke fått ivaretatt sin rettssikkerhet. Han har ikke fått informasjonen han burde fått, og derfor ikke fått anledning til å anke vedtaket, sier politisk rådgiver Beate Slydal i Amnesty Norge.

— Han går på sterke antipsykotiske midler. Det er ikke vanskelig å forestille seg at tilstanden vil forverres etter dette, sier Slydal.

Mannens advokat sier det dessverre ikke er første gangen at UNE overprøver legens vurdering.

— Det er uansvarlig og helt utrolig freidig, sier Mannsåker.

— Jeg følte meg totalt hjelpeløs og møtte en total ansvarsfraskrivelse både i Utlendingsnemda og politiet, sier han. Han reagerer på at norske myndigheter har satt ham som sakkyndig «så suverent til side».

- Mangler kompetanse

Olav Gunnar Ballo, lege og stortingsrepresentant for SV, sier til Bergens Tidende at saken er alvorlig, fordi Norge bør være et foregangsland for en human asylpolitikk. Ballo tar til orde for å opprette et nasjonalt kompetansesenter for volds- og krisepsykiatari.

— Fastlegene har ansvaret for å følge opp asylsøkerne. De trenger et fagmiljø. For denne type problemstillinger har vi et mangelfullt apparat og ikke tilstrekkelig kompetanse, poengterer Ballo, som mener at den siste tids hendelser har dokumentert behovet for et slikt apparat.