— Vi satt fredelig og spiste middag og så kom politiet plutselig stormende inn, forteller en av okkupantene.

Politiets aksjon ved 21-tiden gjorde inntrykk både på okkupanter, naboer og forbipasserende. For det er sjelden å se så mange politifolk i aksjon med flere utrykningsbiler, hund og lykter.

Det hersket en fredelig, men oppgitt stemning i Jonsvollsgaten som siden 29. mai har vært hjemmet til en gjeng ungdommer. På fortauet utenfor nummer 8 sitter okkupanter og venter på å bli tatt med til arresten.

— Vi fikk ikke noe varsel på forhånd, og det trodde vi var avtalen, sier en kvinnelige okkupant. Hun vil egentlig ikke snakke med pressen og henviser videre til Magnus Helgesen som tidligere har vært Jonsvollsokkupantenes talsmann overfor Bergens Tidende.

Han var i nærheten, men ikke i selve huset da poltiet kom. Derfor ble han heller ikke brakt til politistasjonen.

Det ble derimot seks av de åtte okkupantene som befant seg i bygningen da politiet ankom Jonsvollsgaten 8 og 10.

Ingen dramatikk

— Dette kom veldig brått på en fredelig kveld. De som var i huset fikk 15 minutter på å komme ut. Vi har tidligere ringt politiet og spurt hva de vil foreta seg. Vi visste vi gjorde noe ulovlig, men det var overraskende at utkastelsen skulle skje slik. Folk blir jo litt stressa når politiet plutselig kommer med maglights og greier, sier Magnus Helgesen til BT via sin mobiltelefon.

Informasjonssjef ved Hordaland politidistrikt, Trygve Hillestad, mener aksjonen gikk fredelig for seg.

— Det var ingen dramatikk. To forlot bygningen frivillig, mens seks andre forholdt seg passive og ble båret ut og tatt med til politistasjonen.

De seks som ble brakt inn vil få en bot på 3.500 kroner hver, opplyser Hillestad som ikke kjenner til at det var noen avtale om at okkupantene skulle varsles før politiet kom.

— Hvorfor skjedde aksjonen akkurat i kveld, og hvorfor så mange politifolk?

— Vi har hatt en anmeldelse liggende siden 7. august. Denne saken har ikke hatt høy prioriet, men i kveld passet det. Vi opplyser ikke hvor mange som var med i aksjonen, men vi tok høyde for at det kunne være flere okkupanter i bygningen. BT talte nærmere 20 politifolk, fire-fem biler og en schäfer som ble brukt etter utkastelsen for å sikre at det ikke var noen igjen i bygningen.

Planlegger aksjon

Okkupant Magnus Helgesen oppholdt seg i kveld på «et annet sted» for å diskutere med flere Jonsvollsaktivister hva som skal skje videre.

— Vi planlegger en aksjon der alle og enhver kan delta. Nå er det tilbake til status quo for Jonsvollskvartalet. Og det er synd, for ingen er tjent med at det står slik. Vi hadde et godt forhold til naboene. Den eneste som har klaget på oss er huseien. Vi har jo alle tingene våre der. Klær, skolebøkerý Noen var på jobb under aksjonen og kommer tilbake uten sted å sove, sier Magnus Helgesen til Bergens Tidende.

Trygve Hillestad opplyser at alle okkupantene vil få tilbake sine eiendeler. Men hvis noen nå tar seg inn i det stengte huset, vil det bli betraktet som innbrudd, og da ser poltiet langt mer alvorlig på saken.

Huseier vil rive snarest

Da politiet var i ferd med å avslutte aksjonen, kom huseier Ole Jan Strønen til området sammen med en snekker som skulle snekre igjen huset.

— Ingen kommentar, sa han da til BT. Litt senere sendte han ut følgende pressemelding:

«Vi har som huseier for lenge siden anmodet okkupantene om frivillig å forlate husene, uten at dette er blitt etterkommet. Vi mener også å ha utvist stor romslighet overfor okkupantenes sak, men kan ikke lenger akseptere sivil ulydighet av denne karakter... Vi beklager selvsagt at Jonsvollskvartalet fremstår slik det gjør, og hadde mer enn gjerne revet gjenstående bygningsmassse for lenge siden om tillatelse var blitt gitt. Vi arbeider hver dag med det nye prosjektet og bruker betydelige midler på å finne en bebyggelsesplan som kan gi positive ringvirkninger for strøket Engen/Nøstet i fremtiden.»

SLUTT PÅ OKKUPASJON: I kveld ble åtte okkupanter kastet ut av Jonvsollsgaten 8 og 10 og tatt med til politistasjonen der de fikk en bot på 3.500 kroner hver. aktivitetshus.<br/>FOTO: RUNE NIELSEN