Det var ungdommer fra grupperingen Tjen Folket som benyttet anledningen til å markere sin motstand mot datalagringsdirektivet ved bruk av mye rød røyk.

Da Schjelderup var ferdig med talen, kastet ungdommene en røykbombe foran scenen samtidig som de ropte slagord mot EUs datalagringsdirektiv, som Arbeiderpartiet sammen med Høyre nå vil innføre i Norge.

— Ap-svik

— Dette var en god mulighet til å få lys på denne saken. Det er et svik at Ap kaller oss kamerater, sier Roger Solsvik, talsperson for Tjen Folket i Bergen.

Han sier at de kastet røykbomben rett foran scenen fordi det der var lite folk samlet. Røyken ga seg etter hvert, og aksjonistene fikk fremføre budskapet sitt uten annet enn litt kjeft fra LO-sekretær Christopher Beckham.

Jens Stoltenberg skulle være hovedtaler, men han har fått bihulebetennelse og måtte melde avbud.

Om Schjelderup klarte å fylle skoene til landets statsminister, skal være usagt. Men en frisk Stoltenberg ville nok trukket enda flere enn de 1500-2000 som møtte opp på hovedmarkeringen av 1. mai på Torgallmenningen.

Ekko av Adecco

Schjelderup brukte deler av talen på å raljere litt over det borgerlige byrådet og høyresidens tro på konkurranseutsetting.

— Nå har vi fått Adecco-saken, og da roper høyresiden på Arbeidstilsynet og ber de kontrollere vikarbyråene bedre. Men de glemmer at hadde det vært opp til dem, så hadde ikke Arbeidstilsynet hatt noe de skulle ha sagt. Da ville Adeccos praksis vært fullt lovlig, sa han.

Han lovet de fremmøtte å kjempe mot den økende bruken av midlertidige ansettelser og ufrivillig deltid - noe som også var en av hovedparolene i toget.

RØDE FANER: Årets 1. mai-tog i Bergen.
ODD MEHUS
PROTESTERTE: Det var demonstranter fra gruppen "Tjen folket" som utførte røyk-angrepet.
ODD MEHUS