De to ranerne kom på bussen på busstoppet like før Løvstakktunnelen på Damsgård klokken 00.05 natt til tirsdag.

Bussen var på vei vestover mot Fyllingsdalen.

— De to som beskrives til å være i 25-årsalderen skal ha truet til seg penger med kniv, opplyser operasjonsleder Svein Lyssand ved Hordaland politidistrikt.

Det var rundt ti passasjerer i bussen da ransforsøket skjedde, men ingen skal ha kommet fysisk til skade i ranet.

— Sjåføren klarte å skubbe og delvis sparke de to ut av bussen igjen. De løp da raskt fra stedet og ned mot Damsgårdsveien, sier Lyssand.

Sikret seg lue

— Ranerne måtte forlate bussen med mindre enn da de kom på, for bussjåføren rev luen av den ene, sier politiførstebetjent Jens Ekmann ved voldsavsnittet i Bergen sentrum.

Politiet har nå tatt beslag i den blålilla luen (bildet) og vil sende den til kriminalteknisk undersøkelse. Om det lar seg gjøre å finne DNA-spor, må tiden vise. Hårstrå er ifølge Ekmann dårlig egnet for DNA-testing, med mindre det henger en levende hårsekk fast i strået.

Begge mennene som nå jaktes for ransforsøk hadde på seg grovstrikkete luer som de brukte som finlandshetter. Begge lot til å være edru.

Signalementet for begge går ut på at de er i 25-30-årsalderen, med normal kroppsbygning og europeisk utseende. Den ene hadde mørkt hår, den andre rødlig hår.

- Dette er et ran, for faen

Én av ranerne skal ha snakket bergensdialekt, ifølge en av de cirka 15 passasjerene som var vitne til hendelsen natt til i dag.

— Han skal ha sagt noe i retning av «Dette er et ran, for faen», sier Ekmann.

Politiet vil gjerne ha opplysninger om noen i løpet av gårsdagen så noen med en lue lik den på bildet.

Under flukten skal de to ha blitt observert av noen personer som holdt på med snørydding og brøyting like ved. De to flyktende mennene holdt på å løpe rett i bilen deres.

— Snørydderne prøvde å følge etter, men mistet dem av syne ved Karl Konows gate 36, sier Ekmann.

Sporløst borte

Flere politipatruljer jaktet på de to ranerne uten resultat i natt.

Ifølge Lyssand skal bussjåføren ha tatt den skremmende opplevelsen med fatning. Politiet skal i dag avhøre sjåføren på nytt.

— Vi har også alle navnene på passasjerene og også disse vil bli kalt inn til avhør, opplyser operasjonsleder Lyssand.

Politiet ønsker hjelp fra vitner som kan ha sett de to ranerne løpe fra stedet, ned i Michael Krohns gate og videre ned i Damsgårdsveien.