Mens den skotske fiskebåten befant seg trygt i hjemlandet, utløste senderen de kastet over bord i juli redningsaksjon.

. Håpløs oppførsel fra sjøfolk, mener redningssentralen.

Nødmeldingen ble registrert like før klokken 8 tirsdag. Rundt en time senere var et redningshelikopter framme ved stedet, 80 nautiske mil (14-15 mil) utenfor kysten av Stavanger. Fiskebåten viste seg imidlertid å være i trygg havn hjemme i Skottland.

— Besetningen innrømmet til slutt at den gamle senderen ble kastet i sjøen da de ryddet dekket i juli. Til å være sjøfolk er det ganske håpløs oppførsel at de kaster over bord ting de ikke trenger, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

En nødpeilesender slår normalt inn i det den blir våt, men den skotske båtens sender, som hadde blitt erstattet på et tidligere tidspunkt, var demontert. Etter rundt en måned i sjøen, ble mekanismene som utløser nødmelding likevel utløst.

— Vi brukte store ressurser både på aksjonen og etterretningsarbeidet for å spore opp båten. Besetningen burde visst at en slik sender skal leveres inn, ikke kastes i sjøen. Vi har spilt ballen over til den britiske redningssentralen, så blir det opp til dem å eventuelt følge opp saken, sier Walle.