Tirsdag fortsatte rettssaken mot 29-åringen som står tiltalt for å ha knivdrept Musse Mohamoud Ahmed (45) på Ytrebygda asylmottak på Paradis 22. mai i fjor.

Den første rettsdagen gikk med til tiltaltes forklaring. Der gjentok han det han har sagt siden pågripelsen: At han stakk i selvforsvar, etter selv å ha blitt angrepet inne på avdødes rom.

Aktor Benedicte Hordnes fortsatte sin utspørring av tiltalte tirsdag morgen. Hun har brukt mye tid på å få frem hvordan knivkampen forløp inne på rommet til Ahmed.

Blant annet trakk hun frem det faktum at drapskniven er forholdsvis stor, 32 centimeter, med et 19 cm langt blad.

Kniv i alle retninger

Hordnes ville vite hvordan tiltalte klarte å snu kniven mot Ahmed. Tiltalte har forklart at de fleste av totalt 24 stikk rammet offeret mens offeret selv holdt kniven.

— Jeg kan ikke huske nøyaktig hvordan jeg holdt rundt hånden hans. Kniven pekte i alle retninger, sa tiltalte.

KNIVDREPT: Musse Ahmed (45) ble funnet drept i dette huset på Ny-Paradis 22. mai i fjor. Mandag startet rettssaken mot en afghansk asylsøker som er tiltalt i saken. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
JAN M. LILLEBØ

Hordnes slo seg ikke til ro med dette, og boret videre. Til slutt utbrøt tiltalte:

— Dette blir veldig detaljert. Du pirker på detaljer jeg ikke klarer å huske, sa han gjennom tolken sin.

- Har avdøde i det hele tatt holdt i denne kniven, spurte aktor avslutningsvis.

— Ja, det var han som hadde kniven fra starten av.

Funnet i skråning

Knivkampen endte med at 45-åringen segnet om på gulvet, rammet av minst 24 knivstikk.

Afghaneren kastet drapsvåpenet og et par hansker ut av vinduet, før han selv fulgte etter.

Kniven ble funnet 11 meter ut fra husveggen, i en skråning.

I retten forklarte tiltalte at han fryktet at 45-åringen ville angripe ham på nytt, og at det var derfor han hoppet ut av vinduet. Han pådro seg bruddskader i ryggen etter hoppet.

— Jeg tenkte ikke på at jeg ville bli skadet dersom jeg hoppet. Jeg gjorde det for å redde meg ut av situasjonen, sa tiltalte på spørsmål fra sin forsvarer, advokat Randulf Hansen.

Afghaneren er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er satt av syv dager til rettssaken. Senere tirsdag vil flere av beboerne ved Ytrebygda asylmottak entre vitneboksen.

Hørte skrik

En av beboerne ved mottaketforklarte i retten at han hørte smerteskrik og stemmer fra rommet mensknivkampen pågikk. Han forsøkte å ta seg inn på rommet, men døren var låst.

— Jeg hørte Musses (offeret, red.anm.) stemme. Han sa: «Why youkill me?», sa vitnet, som også er somalier.

- Hørte du andre stemmer enn Musses, spurte aktor.

— Nei, svarte vitnet.

Den drapstiltalte afghaneren sai sin forklaring at han underveis i knivkampen utbrøt noe lignende da hanangivelig ble angrepet med kniv.

Tiltalte har også forklart athan ble angrepet av avdøde fordi han hadde konvertert fra islam til kristendom.På spørsmål fra aktor forklarte vitnet at han aldri hadde sett på Musse somsærlig religiøs.

— Vihadde aldri diskusjoner som omhandlet religion. Jeg kjente Musse som en vanlig,somalisk mann. En som hadde venner fra mange land, sa vitnet.

PÅ FUNNSTEDET: Her er våpenet fotografert i skråningen den det ble funnet.
Politiet