Begrunnelsen er at borettslaget bare tar i mot personer over 60 år.

Trond Eide har hatt syv hjerneblødninger og er avhengig av rullestol. Etter å ha stått på venteliste i over to år, fikk han endelig tildelt en omsorgsbolig i Olderhaugen Borettslag på Midttun.

Han og konen solgte eneboligen i Fana og flyttet inn. Nå blir de kastet ut, fordi kommunen overså borettslagets vedtekter. Bare personer over seksti år kan bo der. Dermed står ekteparet Eide på bar bakke.

— Huset er solgt, og ingen vil hjelpe oss. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, sier Inger Lise Eide

- Regler er regler

Helse og omsorgssjef i Fana bydel, Nina Nordvik bekrefter at kommunen har gjort en feil.

— Vi har gjort en glipp da vi lot dem flytte inn i leiligheten selv om de ikke var over seksti år. Men den behandlingen de får nå er urimelig. Dette er en meget ille sak, sier Nordvik. Det er styret i borettslaget som kan endre vedtektene. Kommunen har bedt borettslaget om å se gjennom fingrene med ekteparet, uten å få gjennomslag. Styreleder, Terje Lie Johannesen, står fast på at regler er regler.

— De kan være uføretrygdet eller handikapet eller hva de vil. Her må du være over seksti år for å bo. Hvis vi bryter den regelen, kan jo både den ene og den andre komme inn her, sier Lie Johannesen.

Uklart om vedtektene

— Denne leiligheten er ideell for oss. Den har servicetilbud og er tilrettelagt for rullestol. I tillegg har vi familien i nærheten. Vi har solgt huset, det er ingenting å gå tilbake til, sier Inger Lise Eide.

Etter første varsel om utkastelse tok hun kontakt med Vestbo, som er forretningsførere for borettslaget. Der ble hun fortalt at vedtektene kunne tolkes slik at det bare var andelseiere i borettslaget som måtte være over seksti, ikke omsorgsboligene kommunen eier.

— Det ga oss nytt håp, og vi begynte å pusse opp leiligheten. Nye gulv er lagt og vi har malt, sier Eide.

I ettertid har Vestbo gått tilbake på uttalselsen.

— Vår konsulent har nok forstått vedtektene feil. Det er klart at vedtektene også må gjelde for kommunens leiligheter i borettslaget. Jeg har all verdens sympati for ekteparet Eide, men styret i borettslaget kan ikke gå ut over sine vedtekter, sier Arne Wiederstrøm, administrerende direktør i Vestbo.

Kommunen sin feil

Kommunen påtar seg skylden for at Eides innflytting ikke var godkjent av borettslaget. De kan likevel ikke gjøre noe med situasjonen. Borettslagets må endre vedtektene først, og da må alle andelseierne kalles inn til generalforsamling. Styreleder Terje Lie Johanessen så ikke det som en mulighet da Bergens Tidende var i kontakt med ham.

— Det er ikke det at vi er hjerterå, men vi har vedtekter, og de må vi rette oss etter.

MÅ UT AV OMSORGSBOLIG: Trond Eide har solgt huset for å flytte til omsorgsboligen på Midttun. Nå blir han og konen kastet ut fordi borettslaget bare tar imot personer over seksti år.
FOTO: ARNE NILSEN