— Jeg tror mange turgåere vil ha nytte av å kjenne til den spesielle historien. Det kan også gi turen en ekstra dimensjon, sier Audun Zitzelau Aasebø, som eier området.

Sammen med formannen i grunneierlaget, Knut Aasebø, satte han i går opp en stor informasjonstavle om den uvanlige eksplosjonen. Ved tavlen på Åsebøåsen har turgåere en praktfull utsikt over nordre del av Askøy.

Et inferno

Historieskriver Halvor Sperbund har gravd i historien funnet ut hva som skjedde. Mer står på tavlen.

— Det var et inferno på himmelen i retning Bergen. Jeg var selv fire år og satt i kjelleren på fanget til min far da bomben eksploderte på Åsebø, sier Knut Aasebø.

12. januar 1945 kom 32 Lancaster bombefly inn over Bergen fra England. Oppdraget var å ødelegge ubåtbunkeren på Laksevåg.

Droppet bomben

Flygeren S/L Tony C. Iveson om bord i flyet med kodenavn «Mike» fra 617 Squadron så ikke målet fordi det alt var røyklagt av tyskerne. Han bestemte seg for å prøve på nytt fra en annen vinkel og tok en sving ut over Askøy. Der fikk en tysk jagerflyger inn flere treff på flyet. Den ene motoren kuttet og venstre haleflate ble skutt delvis av.

Iveson bestemte seg for å droppe sin bombe for å lette flyet. I loggen har han anført at han slapp den over ubebygd område. Han så den eksplodere i en skråning nærmere en mil fra det opprinnelige målet.

Vanvittig syn

I lien nord for skråningen sto Arthur A. Aasebø og betraktet den vanvittige hendelsen. Nede på isen på Kistekjernet sto Karl Aasebø med sønnen Bjørn. De klarte å søke tilflukt under en bergskrent da bomben falt. Drønnet var voldsomt.

Tony C. Iveson ga besetningen beskjed om å gjøre seg klar til å forlate flyet. Tre om bord gjorde det, ble tatt til fange og overlevde krigen. Flygeren maktet likevel å ta sin sønderskutte maskin hjem til Skottland. Han lever fortsatt.

KRATERET: Audun Zitzelau Aasebø står i bunnen av krateret. Det er nærmere 15 meter dypt og har en diameter på 50 meter. Bomben innholdt 2500 kilo krutt.
PRESENTERER FAKTA: Knut Aasebø, til venstre, og Audun Zitzelau Aasebø skrudde i går opp denne informasjonstavlen.
LANCASTER: Bombeflyet som føyt ut over Askøy, var av denne typen.