• Vi fant ut at vi måtte gå drastisk til verks for å få oppmerksomhet rundt saken, sier leder av Studentparlamentet.

I forbindelse med Norsk Studentorganisasjon (NSO) sin markering av den internasjonale studentdagen, mandag 17. november, stiller studenter ved Høgskulen i Sogn og Fjordane opp nakne.

Nakenaksjonen er en protest mot regjeringens forslag om å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra utenfor EØS-området.

— Vi ha prøvd å få protestere mot regjeringens forslag flere ganger uten hell. Derfor fant vi ut at vi måtte gå drastisk til verks for å få oppmerksomhet rundt saken, sier leder av Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjorane Tollak Mikal Kaldheim.

Les også: Vil betale for utenlandsstudenter.

BEKYMRET: Leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Sogn og Fjordane er redd for at skolepenger for internasjonale studenter skal gå utover studentmiljøet. Her med politisk nestleder Ingrid Moe Albrigtsen.
BJØRNER OFTEN SVEEN

Inspirert av SenterpartietHan forteller at studentene ble inspirerte av nakenbildene av Senterparti-politiker, Lise Marie Sommerfelt, som fikk mye oppmerksomhet forrige uke.

— Det er kanskje et billig triks for å få oppmerksomhet, men vi er veldig redd for at folk ikke skal få med seg hvor alvorlige konsekvenser dette kan få for studentmiljøet, sier Kaldheim.

Selv om det per i dag kun er én utvekslingsstudent ved høyskolen som kommer fra et land utenfor EØS-området, mener studentlederen at forslaget fra regjeringen er skremmende.

Les også: Utdanning som handelsvare.

Fare for gratisprinsippet

— Vi er redd for at det på sikt kan komme til å påvirke gratisprinsippet for alle studenter i Norge. Når man først etablerer et byråkrati for å kreve inn skolepenger, er vi redd for at man senere kan komme til å kreve skolepenger av norske studenter også, sier han.

Kaldheim viser til andre europeiske land innførte liknende tiltak som regjeringen foreslår, og senere har utvidet det til å gjelde alle studenter.

— Dette er et steg i helt feil retning, og vi håper at det aldri vil bli innført, sier han.