Nitten år gamle Inder Singh sitter sammen med syv venner utenfor Contra på Ole Bulls plass. Det er tidlig på kvelden, og vakten har lite å henge fingrene i mens gjestene, som alle er over 18, sitter og drikker cola.

Singh har i likhet med de andre kameratene indiske foreldre, men er født i Norge. Han går ut noen ganger i måneden, og sier det har hendt at han har lurt på om grunnen til at han har blitt nektet inngang på utesteder er hudfargen hans.

— Vakten kan si at han mener jeg er for full, men jeg vet jo aldri hva som er den egentlige grunnen, sier han.

Kvart million

Nå skal Bergen kommune finne ut av det. Til høsten bruker de en kvart million på å kartlegge hvorvidt det forekommer etnisk diskriminering i utelivet i Bergen. Pengene kommer fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

— Vi ble oppfordret til å søke, og det gjorde vi, sier Gro Gaarder, Leder for Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune.

Prosjektet i Bergen blir så godt som en blåkopi av opplegget Oslo kommune gjennomførte i 2010, ifølge Gaarder.

— Vi skal ta kontakt med dem og høre på deres erfaringer, sier hun.

- Har ikke peiling

I hovedstaten gjennomførte Næringsetaten kontroller som skulle avdekke hvorvidt og i hvilket omfang bevillingshavere diskriminerte på bakgrunn av hudfarge og etnisk opprinnelse.

På to måneder gjennomførte Oslo kommune 148 kontroller på 128 steder. Det ble observert forskjellsbehandling ved 6 kontroller, og konkludert med forskjellsbehandling i 5 av tilfellene.

Hva Gaarder vil finne i Bergen er hun usikker på.

— Vi har egentlig ikke peiling på hvor utbredt dette er, så vi er veldig glade for at vi nå skal finne ut av det, sier hun.

Skjenkesjefen forteller at etnisk diskriminering ikke er et område de har hatt spesielt fokus på.

— Det blir spennende å se om dette er et problem, jeg gleder meg til å følge dette, sier hun.

Verre for grupper

På Contra forteller de åtte guttene rundt bordet at ingen av dem har opplevd det de kan bevise er diskriminering på grunn av etnisitet.

— Hvis man ikke slipper inn får man som regel beskjed om at man har drukket for mye, selv om det ikke trenger å være tilfelle. Det er klart man av og til tenker på om hudfarge kan være den egentlige grunnen, sier en av kameratene, som ønsker å være anonym.

Ingen av dem tror imidlertid at etnisk diskriminering på byen er spesielt utbredt i Bergen.

En annen av guttene mener det kan være et problem for en gruppe mørkhudede å slippe inn et sted enn for etniske nordmenn.

— Folk tenker med en gang «gangstere» når de ser flere mørkhudede sammen. Men hvis man går alene kommer man som regel inn, sier han.

IKKE DISKRIMINERT: Wuba Kassahun (25) studerer til å bli tannlege i Bergen. Han sier han kjenner til at folk har blitt diskriminert i Oslo, men ikke i Bergen. - Studentmassen er mer én gruppe i Bergen. I Oslo er det mer segmentert, mener han.
GERHARD FLAATEN
SPENT: Skjenkesjef Gro Gaarder sier hun er spent på hva de vil finne, når de skal kartlegge utelivsdiskrimineringen rundt oktober. ARKIVFOTO: RUNE BERENTSEN
TESTET: Metoden Oslo kommune brukte var såkalt parvis testing, hvor to grupper besøkte samme utested, og den eneste forskjellen mellom gruppene var etnisitet. Les rapporten fra Oslo ved å klikke på lenken i saken.
OSLO KOMMUNE