Per Ole Bjørklund, overingeniør og inspektør for tivoli, fornøyelsesparker, gokartbaner og vannrutsjebaner i Det norske Veritas har kontaktet både Sentrum Bergen AS og politiet i Bergen for å finne ut om hoppemadrassen var godkjent og forsikret etter dagens regelverk.

Ulykker sjeldne

— Det er svært sjelden med slike ulykker og vi ser veldig alvorlig på dette. Vi har et stort fokus på slike oppblåsbare innretninger. Alle hoppeslott eller oppblåsbare innretninger med en grunnflate på over 10 kvadratmeter skal være registrert og ha sikkerhetsmessig godkjenning, sier Bjørklund.

Han har sett hoppeslott som har blitt tatt av vinden og ført et par hundre meter bortover under oppføring på tivoli.

— Dette ser vi veldig alvorlig på. Det virker så enkelt, men det er sterke krefter i sving, så man får raskt store skader hvis innretningen ikke er skikkelig forankret. Da skal man også være forsikret for å kunne dekke skadene, sier han.

Bergenserne slapp billig

Han mener bergenserne var heldige da hoppemadrassen ble tatt av vinden under lørdagens sentrumsarrangement.

— Ja, jeg må si det. Det at folk kom seg av så fort og at det ikke var vegger på hoppeslottet som kunne hindret dem, hjalp nok, sier han.

Hendelsen kan få et rettslig etterspill for eieren av madrassen dersom ikke godkjenningen er i orden.

— Vi har ikke tatt en beslutning om hva som skjer da, men vi kan bruke politiet til å følge opp dette hvis det blir aktuelt med en anmeldelse. Det er vanlig prosedyre, sier Bjørklund.

- Beklager veldig

Hoppemadrassen er 80 kvadratmeter stor og er i bruk innendørs hver uke når Viking arrangerer Åpen hall. I tillegg blir den ofte brukt ved utendørs arrangementer, som på Festplassen lørdag.

Daglig leder i Viking Turn og Idrettsforening, Roger Gjelsvik, forteller at den er kjøpt inn i samarbeid med og eid av Bergen kommune.

— Vi har i dag vært i kontakt med de vi har fått tak i, som ble truffet av madrassen. De vi har snakket med har det etter forholdene gått bra med. Vi beklager selvsagt veldig det som skjedde, folk forstår at det var et uhell og har vært glade for at vi har tatt kontakt med dem, sier Roger Gjelsvik til bt.no.

- Ingen grunn til å tro at den ikke er godkjent

- Er hoppematten godkjent av Veritas?

— Jeg har ingen grunn til å tro at denne ikke er godkjent i samsvar med de sikkerhetsforskrifter som eventuelt gjelder. Vi har i ettermiddag prøvd å få kontakt med leverandøren for å undersøke om matten

skal godkjennes av Veritas og i tilfelle om den er det. Til nå har vi ikke klart å få kontakt med dem, så dette vil vi følge opp i arbeidstiden tirsdag, sier Gjelsvik.

Gjelsvik forteller at de i dag har hatt et internt møte i Viking om saken. Da uhellet skjedde var matten tømt for barn. På grunn av det kraftige regnværet skulle matten demonteres, da et vindkast tok tak i den.

- En forferdelig opplevelse

— Det var en forferdelig opplevelse. Jeg ble liggende under trafikklyset og jeg trodde jeg ville dø. I dag har jeg vært til kontroll på Legevakten. Jeg fikk et tre centimeter kutt i hodet som er sydd og jeg har fortsatt store smerter i ryggen. Flere folk måtte hjelpe meg opp da jeg havnet under den ene masten som knakk. Det må komme bedre frem i Bergens Tidende at slike hoppemadrasser må sikres bedre.. De er så nøye med trampoliner, da må de også være det med slike madrasser, sier Inger Lill Johansen (78 år) til bt.no mandag kveld.