— Den var dødsfin! Men ekkel òg...

Lene Christianslund (19) tar et bilde av den gedigne tigerpytonslangen idet den blir plassert ut i terrariet på Akvariet.

Seks kvelerslanger har ligget i karantene siden oktober i fjor etter at det ble kjent at daværende Akvarie-direktør Stig Sægrov hadde importert rundt 30 slanger ulovlig.

Skjebnen til kvelerslangene var uviss lenge, men Direktoratet for naturforvaltning (DN) avgjorde nylig at slangene kan få bli i Bergen - i hvert fall for en stund.

Rundt halsen, inn i buret

— Vi håpet i det lengste at det skulle ordne seg, og synes det er veldig kjekt at vi kan få vise slangene til publikum igjen. Det har vært stor etterspørsel etter dem siden de forsvant fra utstillingen, sier biolog og fungerende daglig leder ved Akvariet, Kees Oscar Ekeli.

Bror og røkter Joachim Ekeli tar en av kvelerslangene ut av tøyposen (takk og takk for at han står på andre siden av glasset), lar den få kveile seg litt rundt halsen og plasserer den deretter pent i monteren.

— Se, der e' an!

— Oææææ...!

Ikke vet vi om publikum eller slangen er mest skremt - det er ganske mange rare grimaser å skimte på vår side av glasset.

De sterke dyrene har strukket seg godt under karantenetilværelsen, kan du si. Tigerpytonene er for eksempel blitt hele tre meter lange.

— Da denne kom hit for et år siden, veide den tre og et halvt kilo. Nå veier den ti, sier Joachim Ekeli og legger til at en tigerpyton kan bli nitti kilo. Nitti!

Her har de det godt, ifølge forståsegpåerne. Får bark og lys og planter og vann og varme og mat i form av rotter og mus. To av terrariene er blitt større også.

Blir ett år til

En boa constrictor er med i Akvariets nåværende slangesamling, i tillegg til to teppepyton, to tigerpyton og to ballpyton. Hvorfor fikk de bli, etter alt bråket med ulovlig importering?

— Nå har vi klart å skaffe dokumentasjon på hvor dyrene kom fra. Det er italienske slanger. Dersom vi ikke hadde funnet papirene, kunne direktoratet krevet slangene avlivet eller levert til et annet sted, sier Kees Oscar Ekeli.

21 av de ulovlig importerte slangene ble hentet umiddelbart av det italienske firmaet Asklepios da de ulovlige forholdene ble avdekket i oktober, mens tre snoker ble avlivet. Syv av slangene kunne ikke returneres til de italienske eierne fordi de manglet dokumentasjon på opprinnelsessted.

Nå blir de altså værende i Bergen i minst ett år til, godt synlig bak tykke glass.