Det ble gjennomført promillekontroll etter grunnstøtingen, og den gav utslag for kapteinen, opplyser politiet til bt.no. Også i fjor ble skipsføreren på «SC Baltic» tatt i promillekontroll etter en grunnstøting.

Kapteinen siktet

– Jeg kan bekrefte at kapteinen er pågrepet, siktet for promille. Han har blåst i et alkometer, som har gitt utslag, sier operasjonsleder Torgeir Stødle ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

«SC Baltic» og kapteinen ble like før klokken 12 i dag ført til land i Leirvik. 37-åringen fra Færøyene ble deretter brakt til Stord sjukehus, der han har avlagt blodprøve. Resultatet er ennå ikke klart, men 37-åringen er likevel formelt siktet for å ha ført båten i beruset tilstand.

Fartøyet tilhører det danske rederiet Baltic Carriers. Resten av mannskapet på ni har ikke avlagt utåndingsprøve.

– Det er ikke grunn til å mistenke andre enn kapteinen, sier Stødle.

Kom seg løs selv

Selve grunnstøtingen skal ha vært udramatisk, og ingen personer kom til skade.

Vakthavnende redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Siv Namork, forteller at båten til slutt kom seg fra grunnstøtingen for egen maskin.

– Vi fikk melding om grunnstøtingen klokken 06.44. Klokken 08.22 var båten kommet seg av grunnen igjen. Båten hadde ingen lekkasjer, sier Namork.

«SC Baltic» er 94 meter lang, og var på vei til Odda.

Holdes tilbake

Båten holdes nå tilbake av Sjøfartsdirektoratet, som går om bord med inspektører i ettermiddag. Også politiet undersøker båten lørdag, blant annet for å sikre seg en utskrift fra AIS-systemet.

– Vi holder båten tilbake av to grunner. For det første har vi forlangt dykkerundersøkelser av skroget. Det andre er at skipet trenger en ny kaptein, sier kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet.

Det er klasseselskapets ansvar å organisere dykkerundersøkelser, og det er usikkert når disse kan komme i gang. Etter det bt.no forstår skal det allerede være oppdaget skader på skroget.

«SC Baltic» grunnstøtte også i mars i fjor, den gang ved Skåretreboen ved Kvalen lykt utenfor Haugesund. Da ble styrmannen tatt med promille på en blodprøve etter ulykken.

Torsag denne uken måtte den 55 år gamle mannen fra Færøyene møte i Haugesund tingrett, melder Haugesunds Avis.

Båten kom i 12-tiden i dag til kai i Leirvik på Stord.
TROND SANDVIK
«SC Baltic» grunnstøtte i morges - for andre gang på to år. Dette bildet er fra den gang båten tilhørte rederiet Seatrans.
Illustrert Norsk Skipsliste