Rett før klokken tre natt til tirsdag bråvåknet Roger Mcdonald, kaptein på seilbåten «Indulgance», av et voldsomt brak.

— Jeg løp opp på dekk, og så masten hang over styrbord side. Bølgene var så store og vinden så sterk at masten bare knakk rett av, forteller Mcdonald.

Seilbåten var på vei fra Lerwick på Shetland til Bergen med tre mann om bord da hovedmasten knakk. Det var nordvestlig kuling i området, og grov sjø. — Vi forsøkte å kappe vekk masten slik at vi kunne gå inn med motoren, uten hell. Da visste vi at vi trengte hjelp, sier David Edwards, en av de tre seilerne.

Til alt overmål hadde masten dratt med seg fartøyets radioantenne ned i det nattsvarte havet. Dermed ble gode råd dyre, da hjelpen skulle tilkalles.

— Heldigvis fikk vi til slutt liv i satelittelefonen, sier Edwards.

Fryktet hull i skroget

Etter vel en time ble de tre havaristene reddet opp av sjøen av Oseberg-plattformens redningshelikopter, og flydd til Bergen.

— Det var en nervepirrende time, og det oppsto nye problemer hele tiden. Det var verst til å begynne med, da vi fryktet at masten skulle slå hull i skroget. Jeg var livredd, og kommer aldri til å glemme den følelsen jeg hadde akkurat da, medgir Mcdonald.

  • Men heldigvis endret værforholdene seg noe, slik at masten sluttet å hamre mot skutsiden. Da forsto jeg at det ville gå bra med oss, legger kapteinen til.

Kameraten David Edwards uttrykker seg mer nøkternt, i kjent engelsk stil:

— Bølgene var svære, og vannet slo inn over oss. Det var tildels ukomfortabelt, sier han.

I utgangspunktet skulle ikke de tre mennene fra Shetland ankomme Bergen før sent i kveld.

— Du kan si vi kom tidligere enn vi trodde og på en annen måte enn planlagt, sier kaptein Mcdonald og ler.

Hyller redningsmannskapene

Tidlig tirsdag morgen ankom kystvaktskipet «Ålesund» havaristen.

I de små morgentimene fryktet politiet og kystvakten at den 33 fot lange båten ville synke. I siste liten fikk kystvaktmannskapene imidlertid kuttet vekk den avbrukne masten, og satt «Indulgence» under slep

Rett før klokken 21 tirsdag kveld, ble mannskapet gjenforent med båten sin på TV2-kaien.

— Jeg trodde ikke jeg skulle få se henne igjen. Jeg må bare si at norske redningsmannskaper og kystvakten har gjort en kjempejobb. All honnør til dem, sier kaptein Mcdonald.

Den neste uken i Bergen skal de tre seilerkompisene bruke på å få «Indulgance» sjødyktig igjen.

— Vi aner ikke hvordan, men vi håper å få båten reparert her i byen. Men vi må nok belage oss på å fly hjem, sier kapteinen.

IMG_1579.JPG
KV ÅLESUND