— Hun er skikkelig bred over hekken, ja, sier kaptein Grasdal og smiler fornøyd.

Grasdal er kaptein på «Ramform Titan», som lørdag morgen la til ved Skolten. Skipet er ifølge eierselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) det mest kraftfulle og effektive seismikkfartøyet noensinne.

Kapteinen bor i Hetlevik, når han ikke sjefer på verdens bredeste skip. Da var det ekstra kjekt at turen til Bergen gikk forbi stuevinduene hjemme, der kone og barn sto og vinket.

Ramform Titan blir liggende ved Skolten frem til neste lørdag. Her skal hun klargjøres for vinterens oppdrag utenfor Falklandsøyene i det sørlige Atlanterhavet.

Søstrene kommer

ramformtitan5.jpg

— Byr det på spesielle utfordringer å manøvrere et så bredt skip?- Skipet har enorm motorkraft og er derfor greit å manøvrere. Det mest spesielle er at det er så kort i forhold til bredden. Hun er derfor krevende å få til kai, sier kapteinen.

Strykejern

INN FJORDEN: Like før klokken ni lørdag morgen seg verdens bredeste seismikkskip inn Byfjorden.
OVE KVAVIK

Formen er som et strykejern. Fra baugen og til hver av akterendene er det 104 meter og bredden er 70 meter.Sommeren har «Ramform Titan» tilbrakt nord i Nordsjøen, der hun har skutt seismikk hovedsakelig på Åsgårdfeltet og Haltenbanken.

Grasdal er svært fornøyd med nybygget, som han seilte fra verftet i Japan i mai.

— Hun fungerer bedre enn vi trodde, minst like bra som testene vi kjørte i tank. En stabil og flott båt, lyder attesten fra skipssjefen som har sengeplass til et mannskap på 80.

Selv jobber han fem uker på og fem uker av. I Bergen blir han boende på skipet, men venter besøk hjemmefra. Grasdal rekker også seilasen sørover før han får friperiode.

Begivenhet

Anløpet til «Ramform Titan» var en liten begivenhet på Skolten i morges. På kaien ventet en representant for skipets agent og flere utsendte fra eierselskapet PGS.

Mobiliseringen for vinterens oppdrag involverer mye og mange. Selskapet Nordic Crane Group sto klar med en svær kran som skal brukes for å laste ombord nye kabler. Fra Danmark kom det rullende flere fullastede trailere med utstyr og mat.

— Et flott skip, lød attesten fra los Ståle Remvig, som hadde jobben med å få giganten trygt inn fra Fedjeosen.

Om bord i kjempen er det lite som mangler. På fremdekket er det helikopterlandingsplass, og bak den store og lyse messen er det endatil utendørs svømmebasseng.

Hele skipet styres fra en sentral i etasjen under broen. På en halvsirkel med dataskjermer i flere etasjer følger mannskapet med på all aktivitet både på skipet og ute i sjøen.

— Oppe på broen overlater vi styringen til de som sitter her, men vi har mulighet til å gripe inn, forklarer kaptein Grasdal.

Delt førsteplass?

Å ta i bruk ord som størst, først og eneste er risikosport. «Ramform Titan» er svær, men ikke verdens største skip. En leser gjør oss oppmerksom på skipet «Dockwise Vanguard» som er svært mye større og nøyaktig like bred. Så vi snakker altså om en delt førsteplass i bredde.

Men i forhold til lengden har vi antagelig våre ord i behold. Da er strykejernet på Skolten verdens bredeste.