Først mandag denne uken ble saken behandlet i en domstol i Emiratene. Her ble det besluttet at de syv fortsatt skal sitte i arrest frem til 14. mai.

— Vi har fått opplyst at de nå er siktet, men ikke for hva, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til BT.

Påført store skader

15. februar skrev BT om det mistenkelige dødsfallet om bord på bergenstankeren. De ble raskt avklart at 31-åringen som ble funnet med store skader, var drept.

Norsk politi har engasjert seg i saken fordi drapet skjedde i internasjonalt farvann, om bord på en norsk båt.

Saudiarabiske myndigheter godtok ikke norsk innblanding, og arresterte raskt kapteinen og seks av mannskapet. Alle indiske statsborgere.

Politiadvokat Mevatne reiste likevel, sammen med et team fra Kripos, til Fujaira i Emiratene for å etterforske saken.

— Det er vår oppfatning at det er kapteinen som har begått drapet. Vi jobber fortsatt for å få saken overført til Norge, sier Mevatne.

Frykter dødsstraff

En viktig forklaring på det norske engasjementet er at myndighetene frykter dødsstraff dersom noen av de arresterte blir dømt for drapet.

— Det kom frem opplysninger i rettsmøtet mandag som tyder på at de ikke vil få dødsstraff om de blir funnet skyldig, men vi har ingen offisiell garanti, sier Mevatne.

Han har nå fått ytterligere konkurranse fra indiske myndigheter, som mener saken tilhører dem.

— Det minsker ikke akkurat faren for dødsstraff om mannskapet skulle bli utlevert til India, sier Mevatne.

- Vitner i arrest

Norsk politis etterforskning viser at flere av dem som nå er arrestert trolig bare er vitner i saken. Sett med norske øyne fremstår det som brutalt at de må sitte månedsvis i fengsel.

— Slik er regelverket i Emiratene. De kan holde på folk i såkalt politiarrest. Vi har ikke gitt opp å få saken overført til oss. Det vil trolig først blir avklart etter rettsmøtet 14. mai.

Den arresterte kapteinen skal ha fortalt lokale styresmakter at den avdøde 31-åringen skapte seg krakilsk og angrep ham, og at flere av mannskapet måtte gripe inn for å roe ned mannen. 31-åringen skal ha blitt lagt i jern. Bare timer senere ble han funnet død.

Norsk politi mener at en krangel om bord førte til at kapteinen påførte 31-åringen så store skader at han døde.