• Les kapittel I: Politi og røver
  • Les kapittel II: Selvransakelsen Han henger av seg den blå seilerjakken, setter seg på tiltalebenken og folder hendene. Dette er noe Ronny bare må komme seg gjennom, for å starte på ny. På tilhørerplass sitter søsteren Anita — som den eneste fra hans nære familie.

De fleste tilfellene av narkotikaforbrytelser erkjenner han straffskyld for, men ikke vold og trusler mot eks-samboeren eller drapstrussel mot hennes venn. Dette er episoder fra 2009 og 2010, en tid da Ronny og eks-samboeren begge ruste seg.

Dag én i retten går blant annet med til eks-samboerens beskrivelser av hendelsene. Hun forteller også om en situasjon der hun tok kvelertak på Ronny, og at han da skal ha slått henne vekk.

Ronny kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene, i hans versjon er det som har hendt mer som basketak. Han sier forholdet var dysfunksjonelt.

Jeg fikk som fortjent og forventet. Jeg har ikke vært verdens snilleste gutt heller

På dag to får han også sagt sitt, og hans nåværende situasjon blir beskrevet. Personundersøkelsen viser at Ronny er under rehabilitering. Han har erfaring med fengsel, etter å ha sonet syv måneder for narkotikaforbrytelser tidligere.

— Hvordan var det for deg? spør forsvareren Einar Råen.

— Det var greit nok å sitte i fengsel, men ingen rehabilitering for meg. Jeg ruste meg første dagen jeg kom ut.

Ronnys utvikling siste år blir gjennomgått: Han var nedkjørt i julen i fjor, søsteren tok affære, han fikk plass på Alfa-klinikken, deretter Tronvik. Ronny har hatt psykologtimer for første gang i sitt liv. Han bor i Larvik og går i møter med andre rusavhengige to-tre ganger ukentlig. Han er rusavhengig i tilfriskning nå.

— Du kaller deg fortsatt narkoman? spør forsvareren.

— Den dagen jeg glemmer at jeg er rusavhengig, er det stor sjanse for at jeg begynner å ruse meg igjen.

Han har studieplaner neste høst. Men først må han ta biologi. Hvordan ser han på straffereaksjonen?

— Fengsel er den lette veien, men det er ikke den lette veien som er den rette for meg nå. Samfunnsstraff vil være jobbtrening for meg, sier han. Må han i fengsel, så mister han også det viktige nettverket i Larvik. Men Ronnys innstilling er at han ikke skal endre fremtidsplanene sine, uansett hva slags straff han får.

Dommeren spør om risikoen for å ruse seg igjen?

— Det er større risiko i fengsel enn utenfor, sier Ronny.

Forsvareren ber retten om samfunnsstraff. Aktor legger ned påstand om fengsel i ett år og to måneder, åtte av disse betinget. Om ti dager kommer dommen. I det han er ute av tinghuset sier Ronny:

— Det får bli som det blir.

I RETTEN: Ronny og advokat Einar Råen i retten.
JAN M. LILLEBØ

Solen skinner over Fløyen og Ulriken. I fjerde etasje på tinghuset mottar Ronny dommen. Han påpeker at det er 21. desember i dag. Mannen bak skranken tilføyer at det er dommedag også.— Ja, for dem som velger å tro det, sier Ronny og ler.

Han får 312 timer samfunnsstraff, med fradrag fra de 38 dagene han satt i varetekt i 2010. Ronny var blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 219 for «grovt eller gjentatt å ha mishandlet, ved å ha truet, tvunget, begrenset bevegelsesfriheten til, øvet vold mot eller på annen måte ha krenket sin tidligere eller nåværende ektefelle.» Men dette blir han frikjent for. Det var det viktigste for ham.

Han dømmes for enkelttilfeller av legemsfornærmelser og trusler, og til å betale 25.000 kroner i oppreisning til eks-samboeren.

— Jeg velger å akseptere dommen, selv om jeg er uenig. Jeg vil videre, sier Ronny.

I tillegg dømmes han for en mindre alvorlig narkotikaforbrytelse enn han var tiltalt for.

— Jeg fikk som fortjent og forventet. Jeg har ikke vært verdens snilleste gutt heller, sier Ronny. Han forteller at han la saken bak seg da han forlot tingretten for ti dager siden. De store følelsene kjenner han ikke på.

Ronny og søsteren Anita spaserer over Festplassen. Ronny skal feire jul med Anita og nevøene og niesen sin.

— Jeg har fått tilbake den Ronny jeg savnet, sier Anita.

Nå vil Ronny planlegge den nye utdannelsen. Han ser for seg at han blir enten lege, psykolog eller jurist. Men igjen minner han seg selv om:

— Jeg må først og fremst ta hensyn til tilfriskningen min.

Ronny Rene Nielsen089.jpg
JAN M. LILLEBØ

KILDER: BTMagasinet har fulgt Ronny René Nielsen siden oktober i år: I hverdagen i Larvik, tilbake på Alfa kurs— og behandlingssenter, til Kriminalomsorg i frihet i Sandefjord, på foredrag for helsepersonell i Helse Førde. Vi har bakgrunnsintervjuet ansatte ved Alfa-klinikken om behandlingen der. Historien er også basert på dybdeintervjuer med Ronny – flere samtaler over mange timer, både i Larvik og Bergen, samt flere intervjuer med søsteren hans Anita Balaban. Vi har sett Ronnys tjenestepapirer fra Libanon og Kosovo og uttalelser rundt arbeid/utdanning i politiet. Andre sentrale kilder: Dommer han har fått og en større artikkel i BT julaften 2010, der kilder i politiet uttaler seg om hvordan Ronny var som politimann.

Ronny Rene Nielsen1600.jpg
JAN M. LILLEBØ
SAMMEN MED SØSTEREN: - Jeg har fått tilbake den Ronny jeg savnet, sier Anita.
JAN M. LILLEBØ