På onsdag fikk over 5000 studenter melding fra Samordna Opptak om at de har fått studieplass i Bergen. Det betyr storinnrykk på leiemarkedet før studiestart i august.

— Foreløpig har vi tildelt alle de ledige boligene, sier informasjonssjef Ingvild Maden i Studentskipnaden i Bergen (SiB).

Til sammen 1100 ferske studenter har fått bolig gjennom SiB i år. Men det er ennå ikke for sent å skaffe seg studentbolig hos Studentskipnaden.

— Det er hele tiden folk som takker nei til plasser, så vi fordeler boliger fortløpende. Vi prioriterer de yngste studentene, og trekker lodd om de boligene som blir ledige etter hvert, sier Maden.

Hun kan fortelle at leiemarkedet i Bergen er på sitt aller mest hektiske akkurat nå.

- Hør med venner og kjente

— Dette er en kaotisk periode, men det går seg etter hvert til for alle studentene. I slutten av august roer det seg, sier hun.

— Vi anbefaler folk å være aktive, lese boligannonser og høre med venner og familie. Det er boliger nok til alle på markedet, men ikke alle kan bo i sentrum.

Fra kontoret til Bergenstudenten.no tilbyr Inger Berit Hagen gratis veiledning for studenter på boligjakt. Den siste uken har hun svart på mange telefoner fra fortvilte studenter.

— Intrykket vårt er at det går himla fort på leiemarkedet for tiden. Leilighetene forsvinner samme dag som de blir lagt ut, sier hun.

-Vi får et rush av henvendelser når folk får svar fra Samordna Opptak. Spesielt i går ringte folk i ett kjør.

Ikke lei usett

Hagen oppfordrer studenter på boligjakt til å være aktive, og ringe på annonser som blir lagt ut. Hun advarer mot å leie usett.

— Én ting er det som står i annonser, men virkeligheten kan være en annen. De aller fleste huseiere er greie og ærlige, men det finnes unntak, sier hun.

— Å bo er en viktig del av livet. Da er det viktig at studentene bor et sted der de trives.

Gode råd for deg som skal leie bolig

1. Ikke lei usett.

2. Inngå skriftlig kontrakt. Les hele kontrakten før du skriver under.

3. Undersøk hva som er inkludert i husleien, som strøm, bredbånd, vaskemaskin osv.

4. Ikke betal for å se annonser.

5. Depositum skal alltid settes inn på depositumkonto for huseiers regning. Betal aldri kontant.

6. Sørg for at du er dekket av innboforsikring.

7. Husleien kan ikke endres før det er gått ett år. Leien kan bare justeres med konsumprisindeks.

Nyttige nettsider for boligannonser: finn.no, zett.no, hybel.no

Kilde: Bergenstudenten.no