— Det er litt gambling å kjøre vest-øst og vice versa nå og i tiden fremover, spør du meg. Ingen skal bli overrasket om veien de kjører på blir stengt, sier vaktoperatør Jahn Marøy ved Vegtrafikksentralen.

Storm-varsel

Det er spesielt i høyfjellet at trafikantene bør tenke seg om mer enn to ganger. Ifølge Vervarslinga på Vestlandet kan det bli storm på høyfjellet i natt, og ille også store deler av fredagen.

— I hvert fall ille nok til at det blir problemer med å holde veiene ryddet. Det vil fyke ordentlig i høyden, sier vakthavende meteorolog Ivar Hjellestad.

I 18-tiden torsdag var dette situasjonen på de viktigste vest-øst-passasjene, ifølge Vegtrafikksentralen:

  • Hardangervidda (riksvei 7) : Helt stengt fra kl 16.55 torsdag.
  • Aurland-Hol (fylkesvei 50) : Stengt på grunn av snøras, blir ikke åpnet i dag. Uvisst når den åpnes.
  • Årdal-Tyin (fylkesvei 53) : Stengt, blir ikke åpnet i dag. Ble stengt den 10. januar.
  • Hemsedalsfjellet (riksvei 52) : Kolonnekjøring/styrt trafikkavvikling. Smal veibane og snøfokk.
  • Haukeli (E134) : Kolonnekjøring.
  • Filefjell (E16) : Helt åpen, som den eneste. Det er denne overgangen som alltid holder lengst, ifølge Vegtrafikksentralen.
  • Strynefjellet (riksvei 15) : Kolonne, kan bli stengt på kort varsel. Var stengt en periode i ettermiddag etter en kjedekollisjon.
  • Vikafjellet (riksvei 13) : Fortsatt stengt på grunn av uvær og snøras/fare for nye ras. Blir ikke åpnet torsdag.

Meteorolog Hjellestad kan for øvrig melde om roligere vær for trafikantene i hele Sør-Norge lørdag, både i lav— og høylandet.

Det er litt gambling å kjøre vest-øst og vice versa nå og i tiden fremover

Jahn Marøy, vaktoperatør Vegtrafikksentralen

- Flere stengninger

Tilbake på Vegtrafikksentralen sitter Jahn Marøy og lurer på om de illevarslende værspådommene slår til.

— Gjør de det, kan det fort bli flere stengninger enn vi allerede har, sier Marøy.

7-8 vogntog fast

Marøys kollega i Sogn og Fjordane, vaktoperatør Ketil Molvær i Lærdal, forteller også om dårlige forhold.

— Strynefjellet måtte stenge en periode torsdag ettermiddag etter en kjedekollisjon mellom tre biler. Og på riksvei 15 ved Svarstadsvingene, mellom Stryn og Eid, sto 7-8 vogntog fast torsdag ettermiddag. Det var skummelt før politiet kom til og kunne dirigere trafikken som tok seg forbi vogntogene. Passasjen var smal og det var i motbakke, forteller Molvær.

Sogn: - Utrolig glatt

I 21.30-tiden torsdag kveld sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane at det er svært glatt mange steder i fylket. Da bt.no snakket med ham, var E 39 gjennom Stigedalen fortsatt stengt etter kaos med flere vogntog på veien. Ifølge Rimmen er det også «utrolig glatt» på riksvei 5 mellom Kjørnes og Kaupanger.

— Det er masse kjøretøy som står i oppstigningen fra Kjørnes til Kaupanger, både tunge kjøretøy og personbiler. Det er strøbiler på stedet. Jeg håper inderlig at de kjørende slipper å stå der i natt.

Traff møtende bil

Rimmen melder også om «forferdelig føre» fra Gaupne til Luster. I 18-tiden torsdag kjørte en varebil av veien på strekningen (fylkesvei 55), ved Fladhammaren. Varebilen traff en møtende bil med henger rett før den kjørte utfor og endte 5-10 meter nedenfor veien. To personer fra varebilen ble kjørt til legevakt for kontroll, ifølge sognepolitiets logg.

Førde: Barn til sykehus

Også i Førde var det et trafikkuhell torsdag ettermiddag, i 16-tiden. To biler kolliderte i Flatene i Førde. Fører og to barn ble sendt til sykehuset i Førde for undersøkelse.

TALENDE BILDE: Dyranut (1235 m.o.h.) cirka klokken 15 torsdag. Hardangervidda ble stengt like før klokken 17 torsdag.
WEBKAMERA/STATENS VEGVESEN