Fredag ettermiddag hopte problemene seg opp på Flesland.

— Det er det verste jeg har sett. Du kan ikke engang gå rundt i avgangshallen, så mye folk er det, sier BTs journalist Ingrid Fredriksen på Flesland.

I 17-tiden står køen til sikkerhetskontrollen ned trappen og helt ut til utgangen.

Kinderegg-effekt

Terminalsjef Alf Sognefest forteller at kapasitetsproblemene skyldes det er uvanlig mange reisende i dag, med helgestart og feriestart for mange. I tillegg er det sykdom blant ansatte i sikkerhetskontrollen.

Og som om ikke det var nok:

I ettermiddag landet et fly fra et såkalt «tredjeland», det vil si et land som er utenfor Schengen-avtalen og ikke har sikkerhetsavtaler med EØS.

— Slike fly må derfor kontrolleres grundig, og krever tid og folk, sier Sognefest.

- Bør ikke kapasiteten på Flesland tåle dette likevel?

— Jo, det kan du si. Vi gjør det vi kan. Vi skal bygge om den gamle terminalen, utvide sikkerhetskontrollen der, og om noen år får vi en ny terminal. Men dette er prosesser som tar tid, sier Sognefest.

- Gjør alt vi kan

— Det er det at de tre tingene skjer på én gang som gjør at vi har problemer: Fly fra tredjeland, sykdom blant ansatte og masse folk som reiser, sier Sognefest.

Han har bedt flyselskapene holde igjen flyene når det er mulig.

— Vi jobber på spreng for å få tak i ekstramannskaper. Jeg håper ikke dette skal føre til at folk ikke rekker flyene sine. Vi gjør alt vi kan, og når vi straks får tilbake folk fra kontrollen av dette tredjeflyet, er vi oppe igjen ganske snart.

Klokken 18.00 er alt som normalt igjen på Flesland.

UTFARTSDAG: Uvanlig mye folk og sykdom blant sikkerhetsansatte er noen av årsakene til kaoset, ifølge sikkerhetssjef Lasse Solberg.
Ingrid Fredriksen