— Et vitne meldte at han så en seilbåt på mellom 25 og 30 fot ved øyen Kamelen i Høylandsundet. Fra lang avstand så vedkommende at båten veltet og ikke var å se lenger, sa operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt ved 18.05-tiden.

Vitnet var Rune Haraldson Grønstøl, som bor på Valen.

— Det var høyst uvanlig. Jeg tenkte meg litt før jeg ringte politiet, men jeg så rett og slett ikke båten igjen, sier Haraldson Grønstøl til BT.

Politiet slo alarm og varslet brannvesenet og Hovedredningssentralen på Sola. Dermed rykket alle nødetatene ut til Høylandsundet som ligger i Kvinnherad kommune.

Trente på å kullseile

Rune Haraldson Grønstøl hadde sett rett, men det ikke var fare på ferde. To personer i en katamaran drev nemlig med trening, sier Wallestad.

— De hadde overlevelsesdrakt på og kullseilte tre ganger. De kom seg rundt og på rett kjøl igjen, sier operasjonslederen.

- Så de har utløst en unødvendig redningsaksjon?

— Det var en god observasjon av vitnet som gjorde alt rett. Når det gjelder de to i båten, overlater jeg til Hovedredningssentralen å uttale seg.

«Hyggelig om de hadde sagt fra»

Sentralen på Sola ledet redningsaksjonen. De karakteriserer øvelsen som «ekstremtrening».

— Det hadde vært hyggelig om de hadde sagt fra, men i utgangspunktet tenker vi at all trening må være god trening, sier redningsleder Asbjørn Viste.

— Jeg er ikke så kjent med seilbåt-verdenen, men hvis dette er noe de må trene på, så skal de få lov til det. Alle kan ikke si fra til enhver tid om hva de driver med. Jeg kan love deg at vi ikke tar det veldig tungt at vi måtte rykke ut, sier Viste.

RYKKET UT: Redningsmannskapene kunne konstatere at de to personene om bord ikke trengte hjelp.
RUNE HARALDSON GRØNSTØL