Isen på Apeltunvannet kan være trygg, eller kanskje ikke. Det er vanskelig å si noe sikkert om den saken. Vannet som ligger i tett bebygget område i Fana, blir ikke kontrollert av Bergen kommune.

— Det er ikke skiltet, ingen bøye og ingen stige rundt vannet. Vi er flere som reagerer på dette, sier Terje Dalland i Rådal Nærmiljø Forening.

Han har fått reasksjoner fra flere naboer i området rundt Apeltunvannet de siste dagene.

Det er flere vann i Bergen der isen ikke blir kontrollert.

- Klarer ikke flere vann

SeksjonslederGrønn etat, RuneHesjedal, forteller at kommunen ikke kontrollerer like mange vann som tidligere. For to år siden kuttet kommunen kraftig i listen over vann som skal kontrolleres. Fra 50 gikk listen ned til 32 vann som sjekkes når isen har lagt seg.

— Det er svært tidkrevende arbeid og våre folk går alltid sammen to og to av hensyn til sikkerheten, forteller Hesjedal.

Istykkelsen skal måles og svake partier merkes.

— Vi klarte ikke jobben godt nok da 50 vann skulle kontrolleres, sier han.

Grønn etat har opp til seks personer som arbeider med dette så lenge isen ligger.

Vurderer å bytte vann

Men Dalland i Rådal Nærmiljøforening finner liten trøst i dette.

— Det er rett og slett sjokkerende. Det går på sikkerheten løs at de ikke lenger måler eller sørger for tryggheten ved så mange vann, sier han.

Grønn etat åpner nå for at Apeltunvannet kan komme inn på listen over vann som skal kontrolleres. Men da må et annet vann ut av listen. De 32 som kontrolleres er fordelt på bydelene. Det er også vurdert hvor mye vannene brukes og hvor nært de ligger til bebyggelse.

— Vi prøver å ta hensyn til meldinger fra publikum, men kan ikke ta på oss å kontrollere flere vann. Det klarer vi ikke følge opp, sier Hesjedal.

Han vil heller ikke begynne å ta målinger på et vann der det ligger snø på isen. Mens snøen ligger som et isolerende teppe oppå, kan det være varmegrader i vannet under slik at isen tæres fra undersiden . Derfor vil Hersjedal ikke sende sine kontrollører ut på Apeltunvannet eller andre nye vann denne frostperioden.

- Hva tenker de på?

Terje Dalland i Rådal Nærmiljø Forening frykter hva som kan skje når isen på Apeltunvannet ikke måles.

— Jeg er redd noen skoleelever skal bli fristet til å gå over vannet til skolen. Hva skjer hvis ulykken er ute? spør Dalland.

Han forventet at kommunen ville ta ansvar umidelbart da han kontaktet dem.

— Kommunen burde tatt ansvar. Sikkerheten burde være prioritert. Jeg vet ikke hva de tenker på, sier han.

Burde kommunen kontrollert flere vann? Si din mening.