TOR KRISTIANSENRUNE SÆVIG (foto)

— Krigsskipet kom helt overraskende på innbyggerne i Alvøen, men det ble jaget bort. Kanonkulene ble plukket opp på stranden etterpå, forteller driftsleder Inge Lokøy ved Alvøen Hovedbygning.

Kanonkulene ligger der foran oss på gulvet i en av hovedstuene i hovedbygningen. Vi kan ta på dem, holde dem i hånden og ane hva som en gang har skjedd her ute. Like ved Hamburgerskapet ligger kanonkulene side om side, tre store, fem mellomstore og to små.

Ville overrumple

Beboerne i Alvøen ante fred og ingen fare da en stor fregatt med hollandsk flagg kom inn Korsfjorden 16. mai 1808. Hendrich J. Fasmer var hollandsk generalkonsul og gledet seg over besøket. Straks sendte han to båter med ni mann ut for å møte skipet, blant dem papirmesteren og amerikaneren Smith.

Christian Gierløff skildrer det hele i boken «Alvøen og Fasmerslekten» utgitt i 1944. Fregatten oppslukte straks både papirmesteren og hans åtte menn. Det gikk opp for de mange som sto på utkikk på Alvøen at dette ikke var den hollandske fregatten, men en engelsk! Det var «Tartar» som var kommet for å overrumple Bergen og knipe den hollandske fregatten «Gulderland». Skipets kaptein Paal hadde søkt beskyttelse på Bergens havn.

Fasmer sender ilbud over land til sin venn kommandanten på Bergenhus. Utenfor Alvøen møter fregatten fire kanonbåter og en sjalupp. «Der blir batalje. Kanonene spiller opp», skriver Gierløff og skildrer hvordan stille Alvøen får kanonkulene drønnende mot seg.

Kruttverket spart

Det kunne gått riktig ille om Alvøens kruttverk var blitt truffet. Fra 1626 ble det drevet kruttproduksjon her ute. Ved jevne mellomrom frem til kruttproduksjonen opphørte i 1886, gikk kruttmøllen i luften. Men denne gang ble ingen på Alvøen såret og ingen av kulene traff kruttverket.

Fem av mannskapet på båtene fra Bergen omkom imidlertid. Dessuten falt kapteinen og flere av mannskapet på «Tartar». Fregatten innstilte skytingen, firte flagget og flyktet ut Hjeltefjorden der de to båtene fra Alvøen og deres ni menn ble satt fri.

På veggen i stuen i Alvøen Hovedbygning henger flere malerier som skildrer slaget. Den engelske fregatten ruver mot de små båtene. Likevel ble den jaget bort.

Inge Lokøy opplyser at slaget ved Alvøen virker mer kjent i England enn i Bergen. Årsaken kan være at kapteinen ble tatt av dage på en ganske brutal måte.

Nå forberedes en større markering av slaget i 2008.

FRA SLAGET : Kanonkulene ble funnet langs stranden.

BLE TRUFFET: Maleriet skildrer noe av det som skjedde.