Det mener Jøran Hjelmesæth. Han er indremedisiner, ekspert på overvekt og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

– Det følger alltid en viss risiko med fedmeoperasjoner. Derfor bør de alltid benyttes som siste utvei når alle andre alternative metoder er benyttet for å bli kvitt overvekten.

På sykehuset i Tønsberg, hvor Hjelmesæth holder til, har de operert 400 pasienter siden de startet virksomheten i 2004.

– Vi har ikke hatt dødsfall. Men i det internasjonale fagmiljøet regner man med at mellom fem og ti av 1000 pasienter kan dø som følge av komplikasjoner etter det kirurgiske inngrepet.

Hjelmesæth opplyser at de fleste operasjonene som gjennomføres her til lands er såkalte gastrisk bypassoperasjoner.

– Disse er av de minst kompliserte. Vi må regne med at en halv prosent av pasientene kan få så alvorlige komplikasjoner at de kan være dødelige.

Ved en gastrisk bypassoperasjon beholdes både magesekk og tynntarmen som den er, men det skjer en ommøblering slik at pasienten blir raskere mett og ikke tar opp så mange næringsstoffer.

Langt flere får mindre alvorlige bivirkninger.

Hjelmsæth sier at en av ti pasienter får komplikasjoner som oppkast, kvalme og diaré etter operasjonen. Ernæringsmessige problemer forekommer også forholdsvis hyppig.

– Jeg pleier å helle litt kaldt vann i blodet på pasientene når de kommer hit. Det er ingen mirakelkur de skal gjennomgå. De fleste må regne med bivirkninger i større eller mindre grad. Oppfølgingen etter operasjonen vil være livslang.