Brønnfartøyet «Remøybuen» grunnstøtte tirsdag morgen i Skatestraumen mellom Måløy og Bremanger. Fartøyet tok inn store mengder vann, men en berghylle hindret skipet i å synke helt. Båten har hatt sterk slagside siden i går formiddag.

— Båten er veldig ustabil, forteller Jon Ballovarre, skipssjef på kystvaktfartøyet KV «Eigun», som har holdt havaristen under oppsyn det siste døgnet.

Diesel har lekket

I formiddag ligger rundt 80 prosent av fartøyet under vann. Kun styrehuset og akterskipet stikker opp.

— Det er bevegelse i fartøyet, og det merkes godt når skipstrafikk passerer i området. Båten kan skli av berghyllen den ligger på når som helst, sier Ballovarre.

Det har lekket noe diesel ut av båten, men det skal ikke være store mengder. KV «Eigun» overvåker nå området i tilfelle dieselutslippet skulle nærme seg oppdrettsanleggene i nærheten.

- Kritisk og hektisk

Ulykken skjedde like før klokken sju tirsdag morgen.

— I begynnelsen var det kritisk og hektisk, forteller skipsfører Geir Antonsen på redningsskøyten «Halfdan Grieg».

Redningsskøyten var på stedet klokken 07.20, og fikk reddet de to personene som var ombord. De skal ha kommet uskadd fra ulykken.

Redningsskøyten fikk raskt assistanse fra Vågsøy brannvesen og Kystvakten. Antonsen forteller at de lenge forsøkte å pumpe båten tom for vann, men at de til slutt ga opp.

Båten var på vei nordover med fiskeavskjær da ulykken skjedde. De to som ble reddet ble med redningsskøyten til Måløy da den dro videre i går ettermiddag.

— De var i fin form, forteller Geir Antonsen.

Bjarne Eldevik
Bjarne Eldevik