Mens den ene valgte å fortsette sin kriminelle løpebane i årene som fulgte ranet av Urmaker Bjerke, slo den andre seg ned i Tyskland med jobb og familie.

I dag innhentet fortiden dem begge, nesten 13 år etter det brutale ranet midt på Torgallmenningen.

Til sammen truet de tre ranerne, med våpen i hånd, til seg klokker for en verdi av halvannen million 2000-kroner.

— Det er en svært alvorlig handling som er begått. Derfor mener vi disse to bør dømmes til tre år og seks måneder i fengsel hver, sier aktor Mona Brandmo.

Siden det er gått så lang tid siden ranet ble begått, vil aktoren imidlertid at tre av årene i fengsel skal være betinget.

Påtalemakten vil at den ene polakken, som i fjor ble dømt til tre år og et halvt års fengsel for et liknende ran mot Urmaker Christensen, skal få den nye straffen lagt på toppen av den gamle. Dermed legger aktoratet ned en påstand om seks års fengsel, hvorav fire er ubetinget, mot denne mannen.

La seg langflate

Det var øyensynlig to angrende syndere som tok plass på tiltalebenken i Oslo tingrett i dag

Da dommeren spurte om de erkjenner straffeskyld, svarte begge ja.

— Jeg er glad jeg ble tatt. Det har gitt meg muligheten til å innse de feilene jeg har gjort, og begynne et nytt og bedre liv når jeg slipper ut igjen. Jeg beklager mine handlinger her i Norge, sier 35-åringen som har flere dommer på seg opp gjennom

Den ene av de to 35-åringene fremstår med langt, utrimmet skjegg, mens den andre er nybarbert for anledningen.

Med en stiv mine ser de to i bordet foran seg. På hodet har de et headsett, hvor de får oversatt alt som blir sagt i rettssalen til polsk

Barna vet ikke

Den andre polske mannen fortalte med fortvilelse om hvordan handlingene han begikk som 22-åring, nå ha rammet familien hjemme i Polen.

— Jeg har en kone og to små barn, som jeg lengter etter. De lider nå, og jeg er så lei meg for det jeg har utsatt dem for, sier 35-åringen.

De siste årene har han jobbet som sjåfør i Tyskland. Bare tilfeldigheter gjorde at tysk politi fant ut at han var etterlyst etter ranet i Bergen, da han ble stoppet i en rutinekontroll utenfor Hamburg sent i fjor høst.

Han forteller om et huslån det er blitt vanskelig å betale på, og at barna hans ennå ikke vet hvor han er og hvorfor han er borte.

— Vi har fortalt barna at jeg er på en lengre jobbreise, sier mannen, tydelig beveget når han snakker om familien hjemme.

Hva han skal si til dem nå som han trolig blir borte ennå en stund, vet han ikke.

I retten i dag hevdet mannen hardnakket at han var sjåfør under ranet, og aldri satte sin fot inne i Urmaker Bjerkes lokaler.

Kranglet om sjåføren

Begge de to 35-åringene erkjenner at de har deltatt i planleggingen og utførelsen av ranet, selv om de er uenige om hvem som gjorde hva.

— Jeg satt i bilen hele tiden, og gikk aldri inn i butikken, forklarte den angivelige sjåføren til de tre dommerne.

— Han var med inn. Vi var bare tre personer som var involvert i dette, og vi hadde reist sammen helt fra Polen, repliserte den andre.

Aktoratet er imidlertid ikke i tvil om hvem sin forklaring de tror mest på.

— Det er ingen ting i denne saken som skulle tilsi at det var en fjerde raner, sier aktor Mona Brandmo.

Forsvareren til den angivelige sjåføren mener imidlertid at sunn kriminell fornuft tilsier at hans klient satt i bilen, mens kameratene var inne hos Urmaker Bjerke.

— Det vanlige er at det sitter en kar i bilen med motoren på, klar til å kjøre vekk i full fart, om nødvendig. Og det er det jo som regel, når man har begått et ran, sier Tor Kjærvik.

Forsvarnerne: - Altfor strengt

De to mennes forsvarere, Tor Kjærvik og Erik Dammen Stoltz, mener aktoratets påstand om til sammen syv år og tre måneders fengsel er altfor strengt.

Forsvarerteamet mener spesielt at de mange årene som er gått siden ranet fant sted, bør være en sterkt formildende faktor når straffen skal utmåles.

Om ikke politiet hadde kommet på sporet av de to polakkene, ville det brutale ranet vært foreldet våren 2015.

— Her beveger man seg helt i grenseland til foreldelse. Å straffe dem hardt nå, vil ikke ha samme nytte som hvis man hadde gjort det kort tid etter handlingen, sier forsvarer Tor Kjærvik.

Han tar til ordet for at straffen hovedsakelig bør bestå av betinget straff.

— At begge to har tilstått, bør alene kvalifisere til mellom 15 og 20 prosents strafferabatt, la forsvarer Stoltz til.

Dom i saken er ventet om en ukes tid.

I AKSJON: Slik så det ut da Urmaker Bjerke ble ranet på Torgallmenningen i 2000.
POLITIET